Voor de tweede keer dit jaar heeft Clitravi, de vereniging voor de vleeswarenindustrie in Europa, de noodklok geluid. Reden hiervoor zijn de aanhoudend hoge varkensprijzen.
In een brief aan de Europese Commissie en de Europese voedselfederatie vragen zij aandacht voor de hoge varkensprijzen. Die zijn sinds januari dit jaar namelijk met 25% gestegen. De prijsstijging komt met name door het feit dat China fors meer varkensvlees importeert om het vleestekort op te vangen. Dit hakt er volgens de vleesverwerkende industrie flink in, gezien de prijs 50% tot 75% van hun productiekosten beslaat.
Uitzonderlijke marktsituatie
Alhoewel de vleesverwerkers aangeven geen invloed te hebben op deze prijsontwikkelingen, vinden zij het belangrijk dat de gehele varkensketen weet heeft van de uitdagingen die deze uitzonderlijke marktsituatie met zich meebrengt. Bedrijven (en banen) zouden op de tocht staan.
Ook voor Europese slachterijen, zonder een exportlicentie richting China, zijn het uitdagende tijden. Dit geldt in het bijzonder voor veel Belgische slachterijen die, vanwege de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in het land, niet naar China kunnen exporteren.
Tweede keer
In april vroeg Clitravi ook al aandacht voor de hoge varkensprijzen. Dit zorgde toen voor scheve gezichten bij veel varkenshouders, omdat de vleesverwerkende industrie volgens hun in slechte tijden vaak niet thuis is.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10884325/vleesindustrie-luidt-opnieuw-de-noodklok]Vleesindustrie luidt opnieuw de noodklok[/url]
we beuren te weinig ook nu ,handelaren die met china zaken doen houden 100 euro per varken op dit moment over.
china 3,59 euro hier amper 2euro .
als we net zoveel solidariteit in de varkenshouderij hadden,als nu tussen de sectoren,ivm de stikstof maatregelen, dan was de varkensprijs hier al dertig centen hoger geweest.maar in de varkenshouderij zijn we druk met"elkaar te vlug af willen zijn" en zelf niks doen..