Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Stijgt Chinese inflatie door Afrikaanse varkenspest?

16 September 2019 - Kimberly Bakker

De inflatie in China zou door de vele uitbraken van Afrikaanse varkenspest voor het eerst in 10 jaar tijd kunnen stijgen, blijkt uit een onderzoek van Capital Economics. Daarnaast wordt de uitbraak in Vietnam door diverse analisten gezien als het 'worstcasescenario'. Hoe zit dat?

Volgens onderzoekers van Capital Economics zijn de maatregelen om het virus aan te pakken ineffectief, wat ervoor kan zorgen dat de inflatie voor het eerst in 10 jaar boven het doel uitkomt. Het onderzoeksbureau meldt dat de varkensprijs begin 2020 ongeveer 80% hoger zal liggen dan 1 jaar eerder, wat effect heeft op de Chinese consumentenprijsindex. Op basis daarvan schetst het dat de inflatie gemiddeld 3,5% zal bedragen, met een piek boven de 4%. "Dat is fors meer dan de jaarlijkse doelstelling van 3% die is vastgesteld door de centrale bank", staat in het rapport.

Door alle uitbraken van Afrikaanse varkenspest kampt China al maanden met een tekort aan varkensvlees, het meest geconsumeerde vlees in het land. Dat tekort heeft er inmiddels al voor gezorgd dat de varkensprijzen naar recordhoogtes zijn gestegen, maar zorgt er nu eveneens voor dat de consumentenprijzen in rap tempo toenemen. Tussen maart en augustus zijn de prijzen met 2,3% gestegen.

'Ineffectieve maatregelen'
China meldde vorige week dat het subsidies tot 5 miljoen yuan (ongeveer €640.000) gaat uitgeven in de hoop de productie van varkensvlees wat te stimuleren. Dit geld moet onder meer gebruikt worden voor de bouw van grootschalige varkensbedrijven. "We moeten het varkensvleesaanbod op alle mogelijke manieren vergoten, de speculatie op de markt in toom houden, de productie van alternatieve vleesproducten stimuleren en de bevroren varkensvleesreserves verhogen", ze zei vicepremier Hu Chunhua eind augustus in een verklaring.

De onderzoekers zijn echter van mening dat de bovenstaande maatregel ineffectief is. "Alhoewel de varkensvleesproductie op middellange termijn toe zal nemen, zijn de recent uitgegeven subsidies te klein om het grote geheel te veranderen", zo schrijven ze. Volgens hen moeten de reserves actiever worden ingezet. Dit is echter een relatief korte oplossing, gezien de Chinese overheid voor slechts 3 tot 4 dagen varkensvlees in voorraad heeft.

Situatie in Vietnam erger dan in China
Alhoewel de situatie in China nijpend is, wordt de situatie in Vietnam als het 'worstcasescenario' gezien. De afgelopen 2 kwartalen zijn in dat land maar liefst 4,5 miljoen varkens geruimd. Ter vergelijking: in China zijn tot nu toe 'slechts' 1,17 miljoen varkens afgemaakt. In totaal zijn 63 regio’s in Vietnam geïnfecteerd met het virus. De forse afname in de varkensstapel maakt ook dat het land voor het eerst in jaren de wereldmarkt moet betreden voor varkensvlees.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Ook Chinese zuivel heeft last van politiek in Peking

Analyse melk

China voert druk op EU-zuivel op in handelsruzie

Analyse melk

Chinese planeconomie botst met zuivelmarkt

Nieuws varkens

POV vreest verspreiding AVP bij maïsoogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden