Shutterstock

Nieuws Azië

WH Group lijdt ook onder Afrikaanse varkenspest

14 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

Het is inmiddels 1 jaar geleden dat de eerste uitbraak van de Afrikaanse varkenspest vastgesteld werd in China en sindsdien zijn alle provincies van het land besmet geraakt met het virus. Nu WH Group haar halfjaarcijfers bekend heeft gemaakt, blijkt ook welk effect de ziekte heeft op grote concerns.

WH Group, het grootste vleesconcern ter wereld, maakte begin deze week de halfjaarcijfers bekend. Daaruit blijkt dat de winst in het eerste halfjaar met 16,9% gedaald is tot $463 miljoen. Volgens het vleesconcern komt dit voornamelijk door de hogere vleesprijzen als gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. De omzet van het bedrijf daalde tot $11,1 miljard. Het bedrijfsresultaat voor het onderdeel 'verpakt vlees', dat 52,9% van de omzet uitmaakt, daalde met 3,4%.

Afrikaanse varkenspest
Door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest is de varkensstapel in China met 25,8% en de zeugenstapel met 26,7% gedaald, zo blijkt uit de officiële cijfers. Dit maakt dat er minder varkens beschikbaar zijn en dat uit zich in het bedrijfsresultaat van WH Group. "Dit zal onze marge op het onderdeel 'verpakt vlees' drukken", zo meldt het bedrijf in een verklaring. Daarnaast is ook de vraag vanuit de Chinese consument afgenomen, gezien het imago van varkensvlees geschaad is door het virus.

WH Group slachtte in de eerste helft van het jaar 8,58 miljoen dieren, wat 3,67% meer is dan vorig jaar. Die stijging was mogelijk omdat het concern aan het begin van het jaar kon profiteren van relatief lage varkensprijzen. Inmiddels is de varkensprijs echter naar een recordhoogte gestegen. Het vleesconcern heeft overigens zelf ook te maken gehad met een uitbraak van Afrikaanse varkenspest. In augustus 2018 werd een slachtlocatie van een dochteronderneming namelijk getroffen.

Volgens de laatste cijfers van de Food and Agriculture Organisation (FAO) zijn in Azië over het afgelopen jaar circa 5 miljoen dieren gestorven aan Afrikaanse varkenspest. Dat is meer dan 10% van de totale varkensstapel in China, Vietnam en Mongolië. De FAO voegt hieraan toe dat er in China minstens 26 miljoen varkenshouderijen zijn en dat ongeveer 50% van de varkensvleesproductie van kleine boeren komt. "Sommige boeren hebben de hele kudde verloren, waardoor wij verwachten dat het jaren kan duren voordat het land hiervan hersteld is", meldt de FAO.

Handelsoorlog
Het tweede probleem voor het vleesconcern is de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten is momenteel een overschot aan varkensvlees, maar door de handelsoorlog (en dus hogere importtarieven) is importeren vanuit dat land lastiger geworden. Daarom heeft WH Group gemeld dat het op zoek is naar varkensvlees uit andere landen: Europa, Zuid-Amerika en Canada zijn de potentiële markten voor het concern.

In de eerste 6 maanden van het jaar heeft WH Group ongeveer 57,9% van de omzet te danken aan de Verenigde Staten. China had een aandeel van 33,7% en Europa was goed voor de rest (circa 8,4%). De activiteiten op het vasteland zijn echter winstgevender dan de Amerikaanse activiteiten (55% versus 38,4%).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Ook Chinese zuivel heeft last van politiek in Peking

Analyse melk

China voert druk op EU-zuivel op in handelsruzie

Analyse melk

Chinese planeconomie botst met zuivelmarkt

Nieuws varkens

POV vreest verspreiding AVP bij maïsoogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden