Shutterstock

Achtergrond Handelsoorlog

Handelsoorlog in impasse. Varkensprijs VS krijgt tik

6 Augustus 2019 - Wouter Baan - 1 reactie

De Verenigde Staten en China staan opnieuw recht tegenover elkaar in de handelsoorlog. De Amerikaanse president Donald Trump gaat extra importheffingen invoeren, terwijl China haar munt kunstmatig heeft gedevalueerd. Er is hierdoor flinke onrust op de financiële markten. Ook de Amerikaanse varkensprijs moet het ontgelden.

De onderhandelingen tussen China en Trump zijn op en top grillig. Recent nog deed China een toenaderingspoging door de importheffingen op onder meer Amerikaanse sojabonen- en varkensvlees tijdelijk te laten vervallen; van die schappelijke houding is echter weinig meer over.

Nadat de gesprekken tussen de opponenten vorige week opnieuw in een impasse raakten, kondigde Trump via Twitter aan nieuwe importheffingen ter waarde van $300 miljard op Chinese goederen in te stellen. Deze gaan vanaf september in. Hierop trok China een nieuw wapen uit de kast door de Chinese yuan te laten devalueren. Dit compenseert de Amerikaanse importheffingen, want Chinese goederen worden hierdoor goedkoper voor importeurs.

China annuleert Amerikaans varkensvlees
Daarnaast heeft China de import van bijna 15.000 ton varkensvlees uit de Verenigde Staten geannuleerd. Dit is iets minder dan de import over mei, dat een waarde van ongeveer $30 miljoen vertegenwoordigde. De stap is opmerkelijk, gezien het land een groot tekort aan varkensvlees heeft als gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Dit weerhoudt de Chinese regering er echter niet van om de boerenachterban van Trump in hun portemonnee te raken.

De Amerikaanse varkensprijzen zitten sinds vorige week in een mineur. De varkenstermijnmarkt zakte naar het laagste niveau in 5 maanden tijd, terwijl ook de fysieke varkensprijzen een tik kregen. De Iowa/Minnesota-notering kelderde in luttele dagen met $0,22 tot $1,68 per kilo. De Europese varkensprijzen spinnen garen bij de situatie en trekken juist hard aan.

Hoe nu verder?
De onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten duren al ruim een jaar. Hoewel een deal onlangs nog binnen handbereik leek, dreigt de situatie nu te escaleren. De financiële markten staan daardoor onder hoogspanning. De Dow Jones-index verloor maandag 5 augustus zo'n 3%, het grootste verlies op 1 dag van dit jaar. Ook de Europese en Aziatische beurzen verloren de afgelopen dagen behoorlijk terrein.

De geruchten gaan dat China tijd wil rekken tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2020. Zij zinspelen op een nieuwe, minder protectionistische Amerikaanse president, om daarmee tot een deal te komen. Voor Trump daarentegen is haast geboden. Voor hem zou een goede deal uitstekend van pas komen om daarmee sier te maken tijdens zijn campagne.

Met name zijn boerenachterban wordt hard geraakt door de gevolgen van de handelsoorlog. De president probeert dit te compenseren door middel van een schadevergoeding van $16 miljard. Per boer kunnen de bedragen oplopen tot enkele tonnen dollars. De vraag is of Trump zijn kiezers in tussentijd daarmee tevreden houdt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jan veltkamp 6 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10883553/handelsoorlog-in-impasse-varkensprijs-vs-krijgt-tik]Handelsoorlog in impasse. Varkensprijs VS krijgt tik[/url]
En de lachende derde is: Rusland. Die liggen 3 jaar voor met hun zelfvoorzienendheid in vlees en andere agrarische producten. En de nieuwe zijde route per spoor is ook bijna klaar. Dat kan geen toeval zijn.
Chinese export naar Europa en op de terug weg volladen in Rusland.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws melk

Ook Chinese zuivel heeft last van politiek in Peking

Analyse melk

China voert druk op EU-zuivel op in handelsruzie

Analyse melk

Chinese planeconomie botst met zuivelmarkt

Nieuws varkens

Rusland klaar om EU-export China over te nemen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden