Veel van de bedrijven op het Europese vasteland kijken met ingehouden adem naar de brexit-onderhandelingen tussen Brussel en Londen. Veevoerconcern ForFarmers is 1 van de weinige bedrijven die wel verwacht te profiteren van een harde brexit, zo laat CEO Yoram Knoop weten.
Zoals de kaarten nu geschud zijn, zijn er 2 opties: een harde brexit of een uitstel van de scheiding tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK). Voor veevoerconcern ForFarmers is het VK de op 1 na grootste afzetmarkt en daar werd vorig jaar dan ook 2,9 miljoen ton voer verkocht. Hoewel de politieke onderhandelingen nergens toe leiden, loert ForFarmers op een brexit-winst.
Profiteren van chauvinisme
"Bij een harde brexit is het waarschijnlijk dat vleesimport duurder wordt voor de Britten. En aangezien het VK slechts voor 60% zelfvoorzienend is in de vleesproductie, gaan Britse veehouders dan naar verwachting meer zelf produceren. Temeer omdat 'buy Britisch' onder de Britse bevolking steeds populairder wordt", zo laat de topman weten. "Daar kan onze voerafzet van profiteren."
ForFarmers produceert vrijwel alle voeders in het VK, waardoor mogelijke exportbelemmeringen en douanezones een gering effect hebben op het beursgenoteerde concern. "Hoe harder de brexit gaat zijn, hoe beter het waarschijnlijk voor ons uitpakt", aldus Knoop. Daags na het referendum deed ForFarmers die uitspraak al, en na 2 jaar vol politieke onrust heeft deze verwachting nog niet ingeboet. "Vanaf het Europese vasteland exporteren wij alleen wat speciaal voer naar het VK; door de onzekerheid hebben we die voorraden tijdelijk vergroot."
Knoop verwacht wel dat het enige tijd duurt voordat de Britse boeren de productie opschroeven, want door de onzekerheid staan de economische ontwikkelingen nagenoeg stil. ForFarmers investeert echter volop in het VK, zo benadrukt Knoop. "Wij zijn hard bezig om onze activiteiten daar efficiënter te organiseren en investeren daarom in de supply chain."
Handelsgeest beperkt exportschade
De CEO van ForFarmers erkent dat een harde brexit zeer waarschijnlijk wel schade aanricht voor de Nederlandse varkensexport. Knoop is er echter van overtuigd dat de Nederlandse handelsgeest ervoor zorgt dat er nieuwe afzetmarkten worden gevonden voor het varkensvlees dat nu in het VK wordt afgezet.
Die verwachting is wellicht wat optimistisch, gezien de Britten met name bacon importeren. Dit maakt het VK wel een specifieke afzetmarkt. Van de totale export van Nederlands varkensvlees gaat circa 15% naar het VK. Dat kwam in 2017 neer op een exportwaarde van bijna €400 miljoen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10881670/forfarmers-hoe-harder-de-brexit-hoe-beter]ForFarmers: 'Hoe harder de brexit, hoe beter'[/url]