Het noodscenario voor de varkenssector in Noordwest-Europa dreigt waarheid te worden. Bij 2 dode wilde zwijnen in België is Afrikaanse varkenspest geconstateerd. Daarmee is het virus, sinds de laatste uitbraak in 1985, weer terug.
De uitbraak is donderdag 13 september vastgesteld door het Federaal Agentschap in de provincie Luxemburg (gemeente Étalle), wat in het uiterste zuiden van België ligt en beter bekend is als de Ardennen. De autoriteiten doen er alles aan om verdere verspreiding tegen te gaan. Zo komen er regels in natuurgebieden en worden er ook preventiemaatregelen ingesteld voor varkensbedrijven.
Tot nu toe beperkten de uitbraken zich tot het oosten van Europa, ongeveer 1.000 kilometer verderop. De kans dat de dierziekte op korte termijn in West-Europa zou uitbreken, werd door kenners als klein geacht. Deze geruststellende gedachte blijkt dus niet waar te zijn.
(Tekst gaat verder onder de tweet)
Schouten kijkt situatie aan
Wat de gevolgen van de uitbraak op de korte termijn zijn, is op het moment nog niet bekend. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft aangegeven nog geen extra maatregelen te treffen, waarbij de bestaande voorzorgsmaatregelen gewoon blijven gelden.
De transporteurs die varkens vervoeren uit landen waar Afrikaanse varkenspest heerst (nabij de grensovergang met Nederland), moeten extra gereinigd worden. Ook wordt de Nederlandse wilde zwijnenpopulatie regelmatig gemonitord. Schouten: "Ik bespreek de ontstane situatie met de provincies om te bezien welke maatregelen nodig zijn."
Bedreiging voor economie
Ook de Europese Commissie zegt de situatie nauw te volgen en ziet de strijd tegen de dierziekte als een prioriteit. Dit omdat de ziekte een bedreiging is voor de economie van de Europese Unie; in het bijzonder voor de varkenssector. Denemarken heeft al concreet maatregelen genomen en verbied diertransporten van en naar Wallonië (België) en Luxemburg. Ook de Franse minister van Landbouw heeft aangegeven na te denken over preventiemaatregelen.
Eerder gaven diverse Aziatische landen al aan te stoppen met het importeren van varkensvlees uit besmette landen. Zo hanteert Japan een importverbod op Pools varkensvlees. Vergelijkbare maatregelen hangt nu ook de Belgische varkenssector boven het hoofd. De kans is groot dat België zelf ook met strenge maatregelen gaat komen, zoals dat in het verleden ook gebeurde.
Geografisch zeer ongunstig
Geografisch gezien is de uitbraak in Étalle zeer ongunstig. De regio grenst namelijk aan Frankrijk en Luxemburg, terwijl ook Duitsland niet ver weg is. De wilde zwijnen in het gebied migreren over de landsgrenzen, wat het niet onwaarschijnlijk maakt dat de dierziekte overslaat naar die landen.
Ook Nederland is relatief dichtbij, gezien de afstand tot Maastricht (over de weg) zo'n 150 kilometer bedraagt. Wel is het een meevaller dat de provincie Luxemburg een varkensarmgebied is, zo laat een kenner weten.
Lees hier alles over Afrikaanse varkenspest.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10879943/afrikaanse-varkenspest-uitgebroken-in-belgie][/url]