De autoriteiten in China hebben zondag 19 augustus opnieuw melding gemaakt van Afrikaanse varkenspest (AVP). Het is de derde uitbraak in minder dan 3 weken. Willie Loeffen, specialist op gebied van AVP bij Wageningen Bioveterinary Research, spreekt van een nachtmerrie voor China.
De derde uitbraak is geconstateerd in Lianyungang, wat in de provincie Jiangsu ligt. Volgens het Chinese ministerie van Landbouw zijn er 88 varkens gestorven, terwijl de dierziekte bij ruim 600 varkens is vastgesteld. De autoriteiten hebben daarom een vervoersverbod afgekondigd en daarnaast worden de varkens op de omliggende bedrijven geruimd.
Ver uit elkaar
Nu de derde Chinese uitbraak in korte tijd een feit is, kan geconstateerd worden dat AVP om zich heen grijpt. Begin augustus dook de dierziekte voor het eerst op in de provincie Lianing. Zo'n 600 kilometer daarvandaan werd de ziekte afgelopen week geconstateerd in de provincie Henan, bij een slachtlocatie van WH Group. De besmette varkens hadden kort daarvoor meer dan 2.000 kilometer afgelegd.
De derde uitbraak ligt op 1.300 kilometer van Lianing. Hoewel de ziekte niet gevaarlijk is voor mensen, maakt de Chinese samenleving zich grote zorgen. Er is een onderzoek gestart of er een verband is tussen de besmettingen. Hoewel de eerste melding pas in augustus werd gedaan, zijn er sterke vermoedens dat AVP al medio juni in China aanwezig was. Daarvan is toen echter geen melding gemaakt.
Een nachtmerrie
Loeffen weet dat onderzoek heeft uitgewezen dat de eerste uitbraak een gevolg is van het voeren van besmet keukenafval. De variant van het virus is dezelfde variant als die in Oost-Europa. Dat maakt het volgens Loeffen waarschijnlijk dat besmette vleesproducten uit Oost-Europa of Rusland in China terecht zijn gekomen en vervolgens in het keukenafval zijn beland.
Loeffen vindt het opvallend is dat de ziekte inmiddels op 3 verschillende plekken is opgedoken. "Als de meldingen blijven komen, is dit voor de varkenshouderij in het land een nachtmerrie die werkelijkheid wordt." De Chinese varkenshouderij speelt in economisch opzicht, maar ook voor de nationale voedselvoorziening, een belangrijke rol. Loeffen denkt dat het moeilijk is om grip te krijgen op de besmettingen. "De varkensbedrijven (backyard) staan niet altijd geregistreerd en zijn daarmee lastig traceerbaar."
Wel is het volgens Loeffen een voordeel dat de dierziekte tot op heden nog niet geconstateerd is bij wilde zwijnen, wat in Oost-Europa en Rusland de grootste besmettingsbron is.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.