In China, het grootste varkensland ter wereld, is vorige week voor het eerst Afrikaanse varkenspest (AVP) geconstateerd. Aangezien de varkenshouderij in China voor een substantieel deel uit 'backyard-farms' bestaat, is het besmettingsgevaar vrij groot.
In het noordoosten van China, op 200 kilometer afstand van de grens met Zuid-Korea, is 3 augustus officieel AVP vastgesteld op een relatief klein varkensbedrijf met bijna 400 varkens. Alle dieren zijn inmiddels geruimd, net als enkele honderden varkens op de omliggende bedrijven. Daarmee is de eerste officiële uitbraak in het grootste varkensland ter wereld een feit. Ook is de uitbraak de eerste in de regio Oost-Azië.
AVP in grootste varkensland
Met meer dan 430 miljoen varkens heeft China circa de helft de varkensproductie in handen. Hoewel de sector in rap tempo professionaliseert, vindt ruim 40% van de productie plaats bij zogeheten 'backyard-farms'; juist op dit soort bedrijven is het besmettingsgevaar groot. De varkens lopen vaak vrij rond en staan in contact met mogelijke besmettingsbronnen. Daarbij kent China grote populaties van wilde zwijnen; deze dieren kunnen AVP over grote afstanden verspreiden. Ook veevoer, varkensvlees en reizigers zijn potentiele verspreiders.
Bovendien wijzen de uitbraken in Rusland en Oost-Europa uit dat AVP lastig uit te roeien is. In Rusland heerst AVP inmiddels al 10 jaar en de autoriteiten hebben nog altijd geen oplossing. Vanuit Oost-Europa (Polen) rukt de dierziekte steeds verder op naar het westen. In Duitsland worden zodoende voorzorgsmaatregelen genomen.
Hoewel het tot nu toe bij 1 uitbraak gebleven is, wordt het voorval breed uitgemeten in de Chinese media. De vrees is dat AVP zich verder verspreidt; vooral in het noorden en zuiden van China concentreert de varkenshouderij zich. Wanneer AVP zich verder door China verspreid, kan dat voor verdere sanering van het aantal 'backyard-farms' zorgen, zoals dat ook in Rusland gebeurd is. Ook in de omliggende landen (Zuid-Korea en Japan) is de varkenshouderij vrij prominent aanwezig.
Protocollen lagen klaar
Helemaal onvoorbereid is China niet. Het ministerie van Landbouw monitort de situatie al enkele jaren, maar tot nu toe waren er echter geen uitbraken bekend. Ook liggen er verschillende protocollen klaar, in het geval het tot een uitbraak zou komen.
Die protocollen worden nu in werking gezet. Het centrum voor ziektebestrijding en ziektepreventie in China heeft officieel dreigingsgevaar niveau 2 afgekondigd. Dit houdt in dat er in het besmette gebied een vervoersverbod is. Ook is het verboden om onbewerkte voedselresten aan varkens te voeren, wat gezien wordt als de grootste besmettingsbron Ook roept de instantie op om (fok)varkens te isoleren tegen wilde varkens en scherp toe te zien op bedrijfshygiëne.
Mogelijk wordt ook de import van varkensvlees uit (Oost-)Europa onderworpen aan beperkingen. Zo wordt (varkens)vlees uit Hongarije sinds enkele maanden geweerd door enkele Aziatische landen, nadat daar de dierziekte was geconstateerd. Dit omdat AVP enkele maanden in besmet vlees kan achterblijven.
Varkensprijs stijgt
Chinese media gaan ervanuit dat mogelijke importbeperkingen, in combinatie met de hoge temperaturen en flinke regenval (wat het transport in delen van China bemoeilijkt) tot een verdere stijging van de varkensprijs leidt. Deze beweging past overigens bij het seizoenspatroon die de Chinese varkensmarkt kenmerkt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10879528/china-start-strijd-tegen-afrikaanse-varkenspest][/url]