De Chinees-Amerikaanse handelsoorlog laait steeds verder op. Als tegenreactie op de importtarieven die de Verenigde Staten (VS) op staal en aluminium heft, hanteert China nu heffingen op 128 Amerikaanse importproducten, waaronder varkensvlees. Waarom pikt China varkensvlees er specifiek uit?
De waarde van de Chinese sancties bedraagt zo’n $3 miljard, waarbij de heffingen (onder meer op Amerikaanse noten, wijn en varkensvlees) kunnen oplopen tot 25%. De Chinese sancties zijn maandag 2 april van kracht gegaan. Met de heffingen schendt China de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Volgens het Chinese ministerie van Financiën staat China echter volledig in zijn recht, gezien de VS deze reactie heeft uitgelokt.
Amerikaanse varkensexport in problemen
Door de importheffingen op varkensvlees zit de Amerikaanse varkenssector ineens ongevraagd in serieuze problemen. Waarom China Amerikaans varkensvlees er specifiek uitpikt, is logisch te verklaren. China is (na Mexico) de tweede grootste afzetmarkt van Amerikaans varkensvlees (495.637 ton in 2017); met een exportwaarde van $1,08 miljard.
Vooral voor de afzet van bijproducten (varkensvet) is China een belangrijke markt; met een waarde van ruim $6 per geslacht varken. Dit betekent dat de Chinese heffing de Amerikaanse varkensexport in het hart treft. Dit komt ongelukkig uit; eens te meer omdat de varkensprijs toch al onder druk staat.
Het USMEF (het Amerikaanse bureau voor de vleesexport) laat weten teleurgesteld te zijn in de Chinese maatregel. Ongelimiteerde markttoegang is namelijk cruciaal voor de winstgevendheid van de Amerikaanse varkenssector, gezien ruim 25% van de productie wordt afgezet op de wereldmarkt. Zij hopen dan ook op een spoedige oplossing van het conflict.
Varkensvlees grote commodity
Vanuit Chinees oogpunt komt de heffing op varkensvlees niet uit de lucht vallen. Als gevolg van een toenemend aanbod noteert de Chinese varkensprijs begin april op het laagste punt in jaren, waardoor lokale producenten in de problemen komen. Daarbij is varkensvlees een van de belangrijkste commodity’s in China, en daarmee een belangrijke pijler voor de economie. De heffing op Amerikaans varkensvlees zou de Chinese varkensprijs wellicht kunnen stutten of zelfs stuwen.
Ondanks dat China aanvankelijk ook met een heffing op sojabonen dreigde, staat deze niet op het lijstje. Een heffing op sojabonen zou de Amerikaanse export weliswaar kunnen raken, maar ware het niet dat China zelf afhankelijk is van de Amerikaanse import. Een heffing zou dan als een boemerang terugkeren, waarmee China zichzelf in de vingers snijdt. Mogelijk komt er in een later stadium alsnog een heffing op sojabonen; China heeft namelijk te kennen gegeven met gematigde reacties te willen starten.
Vrees voor meer
Volgens Persbureau Reuters laait de handelsoorlog deze week waarschijnlijk nog verder op; De Amerikaanse president Donald Trump zou zich namelijk beraadden op tegenmaatregelen (om misbruik van Amerikaanse patenten tegen te gaan) ter waarde van maar liefst $50 miljard. Of Trump daad bij woord voegt, moet nog blijken. Aanvankelijk zou Trump ook met heffingen voor Europees staal op de proppen komen; later zag de president daar toch vanaf.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10878074/waarom-china-met-varkensvlees-terugslaat][/url]