Op de grens tussen Denemarken en Duitsland komt een afrastering om wilde zwijnen tegen te houden. Dit met het oog op verspreiding van de Afrikaanse varkenspest. De Deense regering wil hiermee de exportpositie van de varkenssector veiligstellen.
De Afrikaanse varkenspest is een serieus gevaar voor de Deense varkenssector. Als het tot een uitbraak komt, dan komt de export van varkensvlees naar de derde landen (buiten Europa) stil te liggen. Dit vertegenwoordigt een waarde van 11 miljoen Deense kronen (circa €1,4 miljard). Deze exportwaarde wil Denemarken koste wat het kost veiligstellen.
70 kilometer lang
Esben Lunde Larsen, de Deense minister van Milieu en Voedselvoorziening, zegt geen risico te willen nemen. Dit om te voorkomen dat de ziekte naar Denemarken overslaat, want dat zou betekenen dat de exportwaarde verloren gaat. Op grens tussen Denemarken en Duitsland wordt daarom een afrastering geplaatst (70 kilometer lang) om de overtocht van wilde zwijnen te blokkeren.
De hoogte zal 2 meter bedragen, waarvan 1,5 meter boven de grond is. Verspreidt over de route zullen passagiersdoorgangen worden geplaatst. De desbetreffende grondbezitters van de beoogde locatie worden binnenkort op de hoogte gesteld van de plannen.
Breder plan
De bouw van de afrastering is een onderdeel van een breder plan om de insleep van de Afrikaanse varkenspest tegen te gaan. Zo krijgen Deense varkenshouders (professioneel en hobbymatig) voorlichting, terwijl ook de jacht op wilde zwijnen in bepaalde regio’s wordt opgeschroefd.
De bouw van een hek tegen de Afrikaanse varkenspest is overigens niet nieuw. Eerder bouwde Polen al een hek van ruim 900 kilometer aan de grens met Oekraïne en Wit-Rusland.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.