Vleesconcern Vion uit Boxtel ziet de winst, over 2016, maar liefst met 40 procent toenemen. De slachterij kijkt tevreden terug op het afgelopen jaar, gezien het herstel in de varkenssector. Bij een rendement van 5,6 procent werd, per saldo, 31 miljoen euro op de balans bijgeschreven. Volgens CEO Francis Kint is dat bemoedigend. Al kan het altijd beter.
Bij een omzet van ruim 4,7 miljard euro noteert Vion een brutowinst van 60 miljoen euro. Hiervan blijft ongeveer de helft over aan nettowinst. Het rendement op het geïnvesteerd vermogen is, met 1,9 procent, gestegen tot 5,6 procent. Dit betekent dat het resultaat verbetering toont. In 2014 werd namelijk nog een miljoenenverlies geleden. Dit is nog steeds zichtbaar is op de balans.
Echter, door het resultaat in 2016 is de schuldpositie wel met 35 miljoen euro geslonken tot 17 miljoen euro. Toch is Kint niet geheel tevreden met de resultaten. 'In 2016 hebben we de verbetering van onze resultaten voortgezet. Hoewel dit nog geen bevredigend niveau is, zijn we wel goed op weg', aldus Kint. Hij verwacht dat de stijgende lijn in 2017 kan worden voortgezet. De solvabiliteit, de verhouding tussen vreemd vermogen en eigen vermogen, noteerde in 2016 stabiel op 44,1 procent. Volgens Vion is dat een robuust getal.
Verbetering op varkensmarkt
Het jaar 2016 was het jaar van herstel op de Europese varkensmarkt. Hier heeft ook Vion van geprofiteerd. In China is Vion een belangrijke Europese exporteur van varkensvlees. Naar eigen zeggen heeft Vion een marktaandeel van circa 8 procent. De aangetrokken prijzen voor varkensvlees hebben, volgens Vion, een belangrijke bijdrage geleverd aan de omzetgroei van krap 180 miljoen euro. Ook de divisie Beef realiseerde overigens volumegroei.
Vooruitzicht 2017
Het jaar 2017 staat voor Vion Duitsland in het teken van herstructurering. Zo werd afgelopen maart nog de locatie in Zeven (Nedersaksen) gesloten. De herstructurering is nodig, omdat inefficiënte Duitse slachtlocaties het vleesconcern al jaren een blok aan het been vormen. In Nederland probeert Vion een stempel op de markt te drukken met de vraaggestuurde aanpak ''Good Farming Balance''. Dit is onlangs, in maart, geïntroduceerd. Daarbij is Vion bezig met de bouw van een nieuwe rundveeslachterij in Friesland.
Financieringsmogelijkheden
September vorig jaar kondigde Vion aan op zoek te zijn naar nieuwe geldschieters. Hiervoor is ABN AMRO benoemd als financieel adviseur. Of de Van Drie Group oren heeft naar een uitstapje in de varkenssector is nog altijd niet bekend.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.