Boerenbusiness analyse

Varkensprijs VS draait voor ons in de goede richting

17 Februari 2017 - Wouter Baan - 1 reactie

Afgelopen november noteerde de Amerikaanse varkensprijs nog het laagste punt in pakweg 10 jaar tijd. Drie maanden later is de varkenssector echter alweer ontsnapt uit het diepe prijsdal, prijken de prijzen weer 70 cent hoger en is het tij gekeerd. Goed nieuws voor Europa, want door deze ontwikkeling wordt hier de prijsvorming waarschijnlijk ontlast dit voorjaar. 

De reden dat de Amerikaanse varkensprijs in de tweede helft van 2016 pijlsnel naar beneden dook, had te maken met een groot varkensaanbod, een aantrekkende dollar en de Europese exportdrift in China. Doordat de Europese varkensmarkt begin vorig jaar nog in een diep prijsdal zat, hadden Chinese importeurs de focus op Spanje, Duitsland, Denemarken en Nederland. Hierdoor begon Europa, tijdens de ‘start’ van de Chinese importdrift, met een voordeel ten opzichte van Amerika. Op de achtergrond speelden uiteraard nog een aantal zaken mee. Zo is niet al het varkensvlees in Amerika geschikt voor export naar China, vanwege het gebruik van het middel ractopamine.

Mede door Amerika ging de varkensprijs van 1,70 naar 1,50

Toen vanaf juli vorig jaar de Amerikaanse varkensprijs snel aan waarde inleverde, werd het Europese voordeel min of meer meer weggevaagd  en veroverde Amerika zichtbaar terrein op de Aziatische afzetmarkten. Dit gaf als gevolg dat de aantrekkende varkensprijzen in Europa in het tweede deel van 2016 afvlakten en wegzakten. Feitelijk zorgde het ervoor dat de grens van 1,70 euro per kilo in Duitsland niet kon worden doorbroken en dat de varkensprijzen zijn afgedaald richting de 1,50 euro. Een bewijs dat de stemming op de Europese varkensmarkt sterk onderhevig is van invloeden van buitenaf.Na een vervelend tweede half jaar van 2016 is het tij in Amerika echter gekeerd. Deze week - 14 februari - noteerde de Iowa/Minnesota notering 1,63 dollar per kilo, terwijl in november het slachtgewicht per kilo nog ruim onder de dollar werd uitbetaald. De ‘winst’ die de Amerikaanse varkensprijs in drie maanden tijd heeft gemaakt, is vergelijkbaar met de opmars die de Iowa/Minnesota notering vorig jaar in de eerste 6 maanden maakte, oftewel de varkensmarkt in Amerika veert snel op.

De reden van de opleving heeft vooral te maken met de goede exportcijfers die Amerika kan weerleggen. In november en december vorig jaar noteerde het exportvolume voor het eerst boven 220.000 ton. Dergelijke cijfers zijn bij lange na nooit gehaald. De dank in Amerika gaat uit naar Mexico, China en Japan waar afgelopen jaar voor recordvolumes zijn geëxporteerd. De geëxporteerde waarde naar China brak voor het eerst in de geschiedenis bijvoorbeeld door de grens van 1 miljard dollar, deze winst werd vooral in de laatste maanden geschreven.

Mexico wordt min of meer geclaimd door Amerikaanse varkenssector. Vrij toegang, middels het handelsverdrag NAFTA, is absoluut noodzakelijk, zo leeft de gedachte. Zoals de kaarten nu geschud liggen, blijft Mexico voorlopig goed bereikbaar. Aangezien president Trump momenteel op alle fronten wordt teruggefloten, lijkt een muur – fysiek dan wel visueel – op korte termijn ver weg. Wellicht dat de handel, ondanks een zwakke Peso, zelfs kan aantrekken in de komende kwartalen. De Amerikaanse varkenssector is namelijk bezig met een promotour in Mexico om Amerikaans varkensvlees extra aan te prijzen.

Zolang Amerika goede exportcijfers in Japan en Mexico kan weerleggen, staat de varkensprijs aldaar op een stevig – en wellicht zelfs stijgend –  fundament. Qua volume zijn dit namelijk belangrijkste afzetmarkten voor Amerika. Dit biedt ook perspectief voor de Europese markt,  aangezien de vleesprijzen in Azië elkaar opzoeken. Simpelweg voorkomt een hogere varkensprijs dat Amerikaanse slachterijen tegen dumpprijzen kunnen exporteren in Azië.

Zolang Amerika de focus houdt op Mexico wordt Azië niet overspoeld 

Vorig jaar exporteerde Europa in de eerste 11 maanden 1,7 miljoen ton varkensvlees naar China. Een procentuele stijging van bijna 70 procent ten opzichte van 2015, terwijl de exportwaarde met bijna een miljard toenam. Of deze cijfers in 2017 overtroffen kunnen worden, valt natuurlijk niet te voorspellen. Maar, zolang Amerika buurland Mexico en Japan kan bedienen en Europa houdt de focus op China staat de varkensmarkt er per saldo positief voor. Uiteraard komen de exporteurs elkaar tegen in Azië, maar met een gespreide focus zit men ook niet direct in elkaars vaarwater. De Amerikaanse toegang tot Mexico is uiteraard wel een voorwaarde in deze. Ook de invloed van wisselkoersen zijn bepalend. 

Of de varkensmarkt in Europa dit voorjaar opnieuw opleeft, moet uiteraard ook nog blijken. Wel is het zo dat een stijgend sentiment in Amerika een positieve uitwerking heeft op de Europese varkensprijzen. De Duitse ‘toonzetter’ staat medio februari stevig op een grens van 1,50 euro per kilo en de algehele teneur is best positief. Het varkensaanbod in Europa pakt dit voorjaar – gezien het tekort aan biggen deze winter – waarschijnlijk zeker niet te ruim uit. Ook de Chinese vraag blijft naar verwachting van kracht.

Welke richting de Europese markt gaat kiezen is uiteraard nog toekomstmuziek. Maar, de prijsspelbreker uit Amerika lijkt voorlopig afgewenteld en dat is iets waar Europa, in de tweede helft van vorig jaar, behoorlijk last van had.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Joop 17 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10873452/Varkensprijs-VS-draait-voor-ons-in-de-goede-richting-]Varkensprijs VS draait voor ons in de goede richting[/url]
Laten we hope dat de prijs nog ff doordraait
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden