Eind januari maakte Airinov bekend haar droneservices aan te gaan bieden in Nederland. Sinds 2010 doet het dat al in Frankrijk. Airinov is tevens importeur van de agrarische Sensefly eBee drone. De bekende carkit-producent Parrot ondersteunt het bedrijf financieel. Boerenbusiness sprak met de Nederlandse manager bedrijfsontwikkeling Monique van Wordragen over de ambitieuze doelen.
Een week geleden berichtte we over CZAV en Alliance Groep, die dit seizoen starten met het aanbieden van een scanservice door middel van drones. Beide gaan daarvoor met Airinov in zee. Maar, er zijn meer toeleveranciers waar het bedrijf mee samen gaat werken: Profytodsd en Pars Granen. Voor de tweede en derde stikstofgift worden percelen tarwe gescand, waarna plaatsspecifiek kunstmest kan worden gestrooid. Ook kunnen aardappelen worden gescand, maar hier wordt nog geen taakkaart voor aangeboden.
Ook met Agrifirm Plant gaat Airinov samenwerken. De samenwerking beperkt zich tot tarwe. Sinds vorig jaar werkt Agrifirm met drie Nederlandse bedrijven samen voor het scannen van percelen vanuit de lucht en op de grond. Die samenwerking wordt behouden.
Het vliegen boven de percelen laat Airinov uitvoeren door derden. Volgens Van Wordragen heeft het inmiddels zeven bedrijven bereid gevonden die dit werk uit gaan voeren. Daarmee kan dekking in het volledige werkgebied van de leveranciers worden gegarandeerd. Het laten uitvoeren van de scans en het advies wat daarbij hoort ligt in handen van de teeltadviseurs. Alleen grote bedrijven met een speciale vraag wil Airinov direct bedienen.
Om de kosten laag te kunnen houden hoopt Airinov zoveel mogelijk hectares te kunnen scannen. Daarvoor wordt een prijspijl van 15 tot 20 euro per hectare aangehouden door alle aanbieders. Aanvullend advies valt hier echter niet onder. ‘Iedere piloot moet minimaal een volle dag bezig zijn met scannen’, licht Van Wordragen toe. ‘Alleen zo kan de prijs laag worden gehouden. We gaan er van uit dat 150 tot 250 hectare per dag haalbaar is. In Frankrijk haalt een ervaren dronepiloot wel 500 ha. Vervolgens worden de beelden naar ons hoofdkantoor in Parijs gestuurd. Daar worden de beelden geanalyseerd en een taakkaart gegenereerd. Daarvoor kunnen we de rekenregels en ervaring vanuit de Franse markt gebruiken. Akkerbouwers krijgen alle informatie uiteraard in het Nederlands toegestuurd. In Wageningen hebben we overigens ook eigen kantoor.’
‘Voor aardappelen beperken we ons tot gewasmonitoring. Volgend jaar hopen we ook in dit gewas met de stikstofbemesting te kunnen sturen. Dit jaar verzamelen we de gegevens die gebruikt worden voor kalibratie van het systeem. Voor Nederlandse akkerbouwers is dit gewas natuurlijk veel interessanter omdat de marges er hoger liggen.’
In januari sprak het bedrijf de wens uit om ook in België van start te gaan. Door het uitblijven van een duidelijke wetgeving is dat echter niet het geval. Van Wordragen hoopt voor groeiseizoen 2017 van start te kunnen gaan in Vlaanderen. ‘Uiteraard werken we alleen met gecertificeerde piloten en waarnemers. Er wordt altijd met de eBee drone gevlogen.’
Airinov werd in 2010 opgericht door een Franse boerenzoon in samenwerking met twee ingenieurs. Zij ontwikkelde een multi spectrale camera om het gewas te scannen. Afgelopen juni vergrootte Parrot het aandeel van 21 naar 53 procent. Met de ruim 6 miljoen extra kapitaal wordt het bedrijf uitgebreid richting Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Denemarken. In thuisland Frankrijk heeft het inmiddels 5.000 boeren als klant. 50 dronepiloten scannen hun gewassen. Op het hoofdkantoor in Parijs werkt een team van eveneens 50 medewerkers.
Update 15 april: Vandaag maakt Mechan Groep, importeur van Fendt, Massey Ferguson en Valtra, bekend ook met Airinov in zee te gaan. Een opmerkelijke stap, aangezien Agrometius het importeurschap van de eBee drone in handen heeft en op GPS vlak de twee concurrent van elkaar zijn. Mechan Precision Farming, de nieuwe precisielandbouwtak van het bedrijf, verkoopt niet de techniek maar de scandienst voor tarwe van Airinov. Net zoals onder andere CZAV en Alliance dat doen.
Eveneens vandaag maakte CZAV bekend de eerste percelen wintertarwe te hebben gescand, zodat dalijk de tweede en derde stikstofgift plaatsspecifiek kan worden toegediend. Airinov kwam recent in het nieuws doordat het met meerdere grote toeleveranciers in zee ging en direct groot inzet. Voor een zeer scherpe prijs hoopt het grootte oppervlaktes tarwe te kunnen scannen met drones. Vanaf volgend jaar moet dat ook voor aardappelen het geval zijn.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.