De granenmarkt zat afgelopen handelssessie in de mineur. Enigszins opmerkelijk omdat er toch best wat bullish nieuws was. SovEcon trok aan de bel over de in hun ogen te optimistische export- en voorraadcijfers voor Rusland. In Argentinië kwamen de twee grote graanbeurzen van het land met berichten over tegenvallende groei van maïs en soja door het hete en droge weer. In de VS zijn ze niet in de ban van warmte maar van koude lucht die vanuit Siberië de Noordpool over steekt.
Tarwe op de Matif sloot gisteren €2,25 lager op €226 per ton. Op de CBoT zaten de koersen ook in de mineur. Tarwe moest een flinke veer laten en daalde met 1,7% naar $5.37½ per bushel. Bij maïs bleef het verlies beperkt tot 0,9% naar $4.74½ per bushel. Soja was de grootste daler en leverde 2,3% in. Dat bracht het maartcontract op $10.19 per bushel.
De export van graan uit het Zwarte Zeegebied, daar blijft het nodige om te doen. Gisteren kwam marktbureau SovEcon met nieuwe verwachtingen. De Russische tarwe-export voor januari wordt geraamd op 1,8 tot 2,2 miljoen ton door het bureau tegen 3,6 miljoen ton vorig jaar. Voor het hele exportseizoen 2024/25 schat SovEcon de Russische export in op 43,7 miljoen ton. Dat is beduidend lager dan de 46 miljoen ton waar het USDA mee rekent. "Gezien de volumes die al geëxporteerd zijn en de quota is de verwachting van het USDA onrealistisch", schrijft SovEcon. Beperkte export en kleine voorraden geven de tarweprijs later in het seizoen steun, zo verwacht het bureau. De eindvoorraad tarwe wordt geraamd op 10 miljoen ton tegen 20,2 miljoen ton vorig seizoen. Van die eindvoorraad ligt 3,7 in staatssilo's als interventievoorraad.
Heet en droog
In Argentinië wil het weer bepaald niet meewerken. Hoge temperaturen, weinige neerslag, lage luchtvochtigheid en een erg hoge zonkracht doen de gewassen, en dan vooral maïs, geen goed volgens de graanbeurs van Rosario. De Argentijnse maïsoogst wordt in de nieuwe prognose geraamd op 48 miljoen ton. Dat was in de vorige voorspelling nog 50 tot 51 miljoen ton. De raming voor de sojaoogst in Argentinië is verlaagd met 500.000 ton naar 53 miljoen ton. Met het zaaien van soja in Argentinië is het zo goed als gebeurd. 98% van het geplande areaal zit in de grond volgens de graanbeurs van Buenos Aires. De stand van de soja wordt er alleen niet beter op. De beurs van Buenos Aires geeft 32% van het areaal soja de rating goed of excellent tegen 49% vorige week. 21% van de soja staat er slecht tot zeer slecht op tegen 8% vorige week.
In Brazilië loopt het teeltjaar een stuk beter dan in Argentinië. Een afwisseling van droge en regenachtige dagen maakt het plannen voor de telers er alleen niet makkelijker op. Het zaaien liep daardoor al wat vertraging op en nu de eerste combines draaien liggen die er ook weleens een dagje uit in verband met de regen. De opbrengsten van de vroege soja is wat gemiddelde volgens de eerste berichten, maar de totale Braziliaanse sojaoogst gaat richting een record. Agroconsult verhoogde de oogstprognose met 200.000 ton naar 172,4 miljoen ton versus de 169 in het laatste Wasde-rapport.
Geen warm welkom voor Trump
In de VS is men in de ban van de artic blast Die vanuit het noorden over prairies trekt naar de Midwest en dan opschuift richting de oostkust. Na een paar milde dagen in de tarwegordel koelt het dit weekend rap af. Omdat er weinig sneeuw vooraf lijkt te gaan aan het koudefront blijft uitwinteren van tarwe in Kansas, Oklahoma en Texas een reëel risico, waarschuwen verschillende analisten. Komende maandag is de inauguratie van Donald Trump en dan bereikt de koude lucht Washington DC. Het kwik zakt dan volgens de weerberichten tot 4,5 graden vorst bij een gevoelstemperatuur die door de wind tot min 20 kan zakken. Dat is de koudste inauguratie sinds 1985 toen Ronald Reagan voor zijn tweede termijn opging en het bijna 14 graden vroor.