Gemeentes in het zuiden van Nederland bezitten opvallend veel landbouwgrond, zo blijkt uit een data-analyse van de Wageningen University & Research (WUR). Overheden hebben gezamenlijk 10% van alle landbouwgrond in handen, waarbij het vooral de gemeentes in Zuid-Nederland zijn die soms tot wel de helft van alle landbouwgrond binnen hun grenzen in eigendom hebben.
Gemeentelijke overheden in Limburg en Noord-Brabant hebben vaak een fikse grondpositie, zo concluderen de onderzoekers van de WUR. De Limburgse gemeentes Bergen, Echt-Susteren en Horst aan de Maas hebben tussen de 63% en 41% van alle landbouwgrond in hun gemeente in eigendom. Deels komt deze positie door de aanleg van nieuwe woonwijken of industrie, waar gemeentes landbouwgrond voor aankopen.
Provincies hebben bescheiden positie
In het algemeen is de grondpositie van de provincies relatief klein te noemen. Noord- en Zuid-Holland, Overijssel, Noord-Brabant en Drenthe hebben tussen de 2.000 en 2.700 hectare in eigendom. In de andere provincies zit dat onder de 2.000 hectare. Flevoland staat met slechts 150 hectare helemaal onderaan. Nergens in Nederland heeft een provincie meer dan een vijfde van alle grond in handen, terwijl dat bij individuele gemeentes soms fors meer is.
Het overheidslichaam met de meeste grond in eigendom is Staatsbosbeheer. Zij bezitten 53.000 hectare landbouwgrond. Dit is echter meestal grond met een primaire natuurfunctie en secundair landbouw. Bijvoorbeeld om vee op te laten grazen. De gemeentes komen tezamen met 46.000 hectare op twee. Het Rijksvastgoedbedrijf staat met 43.000 hectare op drie, al communiceert de dienst zelf een getal van 41.000 hectare. Daarmee is het ongeveer net zo groot als investeerder ASR, die zelf zeggen 43.000 hectare in eigendom en beheer te hebben.
11% in overheidseigendom
Van het totaal areaal landbouwgrond is 190.000 hectare in eigendom van overheidsdiensten. Dat is 11% van het totaal, zo becijferen de onderzoekers. Provincies hebben 21.000 hectare in eigendom en waterschappen 11.000 hectare. Het gaat dan vooral om dijken die begraasd worden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.