Shutterstock

Achtergrond Stikstofstemming

Haagse stikstofballonnetjes en hondenfluitjes

11 April 2025 - Klaas van der Horst

Iemand in politiek Den Haag heeft deze week het draaiboek strategisch lekken geraadpleegd en een plannetje gemaakt. Volgens die persoon zijn er nu genoeg piketpaaltjes geslagen in de ministeriële commissie Economie en Natuurherstel om verder wat aan gewenste bijsturing te doen.

Ziedaar een bericht in De Telegraaf over een besluit dat volgens het ministerie van LVVN nog geen besluit is.

Van der Plas akkoord?
Dit bericht over toch zomaar 1.800 bedrijven die het veld zouden moeten ruimen voor natuur en stikstof, werkte als een hondenfluitje Die 1.800 zijn alle bedrijven binnen een zone van 250 meter rond Natura 2000-gebieden, wat neerkomt op leeghalen. Het gaat dus ergens over. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas lijkt wel met het Telegraaf-plan te kunnen leven, zo suggereert de partijwebsite. Het verhaal zou toch niet van haar komen? Maar goed, het officiële nieuws is dat er nog geen besluit is.

Kaartje van Wiersma
Boerenactiegroep FDF, die heel lang erg stil is geweest, laat opeens ook van zich horen en in minder positieve zin dan de BBB. Volgens de FDF lijkt het erop dat minister Wiersma het kaartje van haar voorganger Christianne van der Wal nog eens goed heeft bekeken en het bij nader inzien eigenlijk zo gek nog niet vond. Collega-actiegroep Agractie, die net als de Stichting Stikstofclaim serieus meedenkt en praat met de Commissie Schoof, is iets genuanceerder, maar ook niet erg gecharmeerd van het Haagse luchtballonnetje. De omvang van de ingreep lijkt namelijk veel verder te gaan dan wat volgens Agractie acceptabel is, niet alleen qua aantallen boeren, maar ook voor wat er aan nieuw beleid zou kunnen komen. Agractie wil geen zonering, wel stroken met beperkingen voor de landbouw, een drempelwaarde en vergunningen. Ook bij Stikstofclaim klinken deze geluiden. LTO Nederland en het NAJK hebben nog geen reactie gegeven.

Reacties uitlokken lijkt ook precies de bedoeling te zijn geweest van het lek: de temperatuur van het water peilen. De Commissie-Schoof vergadert volgende week verder, en misschien wordt er dan ook wel doorgepraat over de financiering van eventuele plannen. Er wordt tenslotte gewerkt aan de voorjaarsnota.

Erisman iets begripvoller
Bij genoemde commissie komen allerlei voorstellen en plannen langs, niet alleen of vooral van de landbouw. Stikstofbeleidsprofessor Jan Willen Erisman heeft samen met een milieubureau ook weer een nieuw plan gelanceerd; een nieuwe manier om te zorgen dat de landbouw de stikstofdoelen in 2030 wel zou kunnen halen, stelt hij. En zowaar, voor het eerst lijkt hij iets begripvoller voor de landbouw, al heeft hij geen oplossing voor de vergunningenproblematiek. Bovendien blijft hij voor zijn plannen rekenen met de gemankeerde Aerius-tool die het RIVM ooit heeft aangeschaft, geeft een andere stikstofkenner, Wouter de Heij aan.

Bovendien, is de natuur wel zo kwetsbaar als veel ecologen aangeven met de Natuurdoelanalyses van oud-minister Van der Wal en met natuurdatabank NDFF in de hand? Op beide is veel aan te merken, en daar heeft staatssecretaris Rummenie zich naar verluidt over ontfermd.

Roswall wil eerst resultaten
In Brussel sprak een delegatie van de Tweede Kamer met de Europese milieucommissaris Jessika Roswall. Het kon bijna niet anders of ook het plan voor een nieuwe Nederlands derogatieverzoek werd toen genoemd. Roswall reageerde daar afhoudend op, en duidelijk anders dan haar collega-commissaris Hansen. Roswall wil dat Nederland eerst voldoet aan de gestelde normen voor de waterkwaliteit. Pas dan wil ze praten over een nieuwe derogatie. De Zweedse Eurocommissaris lijkt ook niet vooruit te willen lopen op een herziening van de Europese Nitraatrichtlijn, die in Brussel wordt besproken. Voor haar staat 170 kilo stikstof uit dierlijke mest stevig overeind als norm voor heel Europa, al is ze wel voor meer gebruik van kunstmestvervangers. Zelf gaat ze daar evenwel geen knoop over doorhakken. Dat is volgens haar aan de lidstaten.

Actieprogramma Nitraat
Minister Wiersma sprak ook met Roswall, maar laat zich nog niet imponeren. Op de valreep van de vrijdagmiddag stuurde ze haar voorstel voor een 8e actieprogramma nitraatrichtlijn naar de Tweede Kamer. Daarin lijkt ze toch een voorschot te nemen op een nieuwe derogatie, maar wellicht onder aanwijzing van delen van Nederland als kwetsbaar gebied. De minister uit zich voorzichtig, maar heeft ongetwijfeld ook Brussel geïnformeerd.
 

Wiersma en SSC contra Greenpeace
Ook meldt de minister dat ze hoger beroep instelt tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank in de bodemprocedure van Greenpeace tegen de staat over kwetsbare natuur. Zij doet de met name vanwege bezwaren over de uitvoerbaarheid, meldt ze. Wiersma is overigens niet de enige. Ook de Stichting Stikstofclaim (SSC) gaat in hoger beroep.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Wiersma ligt dwars en Lbv is geen mollenvreter

Achtergrond stikstofstemming

Von der Leyen inspireert Van der Plas, niet Holman

Achtergrond Stikstofstemming

Eurocommissaris geeft Kamer lesje agro-politiek

Achtergrond Stikstofstemming

De week van Christianne, Joep en Erwin

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden