Shutterstock

Opinie Robert Hoste

Ontwikkelingen bieden mogelijk kansen

11 Oktober 2018 - Robert Hoste

De droogte, Afrikaanse varkenspest en handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China. De ontwikkelingen hebben invloed op de wereldwijde varkensproductie. Echter, diezelfde ontwikkelingen kunnen ook positief uitpakken voor de Nederlandse varkenssector.

Door de droogte is grondstofschaarste ontstaan, waardoor voer duurder is geworden. Er zijn schattingen gemaakt waaruit blijkt dat de kostprijs met €0,05 per kilo slachtgewicht zal gaan stijgen. Nu zal de marktprijs op termijn ook wel gaan stijgen, maar dat kan zo een half jaar tot een jaar duren.

Vooral varkenshouders die hun eigen grondstoffen verbouwen, hebben hier last van. Daarnaast kan het wereldwijd voor een beperkter aanbod van varkens zorgen, wat overigens wel een positief effect kan hebben op de marktprijs.

Afrikaanse varkenspest
Een tweede ontwikkeling is: Afrikaanse varkenspest in China. Dat maakt dat het risico op verspreiding is toegenomen. Hier zijn diverse redenen voor: de uitbraken liggen ver uit elkaar, de transportafstand is groot, er zijn veel backyard-farms, biosecurity is meestal een ondergeschoven kindje en intransparante handel en smokkel lijken aan de orde van de dag te zijn. Ondanks dat de overheid de vinger aan de pols houdt, kan het virus nog jaren rondzwerven en onverwacht de kop opsteken.

Laten we de ontwikkeling van dit virus in de Europese Unie niet vergeten. Als het te lang duurt voordat de dierziekte onder controle komt, leidt het tot grote economische schade; die les hebben we geleerd na de uitbraak van de klassieke varkenspest in 1997. Wat dat betreft is de ontwikkeling van de dierziekte in Roemenië zorgelijk, wegens het risico op verdere verspreiding in Oost-Europa.

Handelsoorlog
Ten derde heeft de sector te maken met fricties tussen de VS en China. Die leiden ertoe dat de VS niet zo gemakkelijk naar China zal exporteren, maar de producten elders moet afzetten (zoals in Zuid-Korea en Japan). China zal toch varkensvlees willen hebben, wat een kans is voor de EU. De marktprijs is daar duidelijk aan het stijgen, waardoor het een interessante afzetmarkt is.

De ontwikkelingen zijn niet per se ongunstig voor Nederland. Echter, het leidt wel tot extra onzekerheden en een lastig te voorspellen markt. De exportkansen en marktprijzen zullen daarom voorlopig sterk fluctueren. De bedrijven van de toekomst hebben een grotere financiële buffer nodig en moeten tijd en aandacht besteden aan risicomanagement. De risico’s nemen dus toe, maar kansen voor een gunstige markt zijn er zeker.

Ontvang het magazine in uw brievenbus
Dit artikel is een onderdeel uit de varkensanalyse van 2018. De abonnees van Boerenbusiness Varkens & Voer Pro hebben deze recent ontvangen. Wil jij dit magazine ook ontvangen? Klik dan hier om abonnee te worden en krijg het magazine toegestuurd.

Met Varkens & Voer Pro krijg je toegang tot alle besloten artikelen, data en marktinformatie op Boerenbusiness. Als abonnee krijg je ook toegang tot het Nationaal Economisch Landbouwcongres en andere interessante seminars en workshops. Benieuwd naar alle voordelen? Bekijk ons aanbod in de webshop.

Robert Hoste

Robert Hoste is Econoom Varkensproductie bij Wageningen Economic Research (WUR). Hij houdt zich bezig met 3 taken: sector- en bedrijfseconomie in varkensbedrijven in Nederland, internationale analyses en de productiekolom.

Nieuws varkens

POV vreest verspreiding AVP bij maïsoogst

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensketen vreest naderende AVP

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden