Shutterstock

Opinie Kasper Walet

Duurzame energie komt ook naar jou toe

10 Oktober 2023 - Kasper Walet - 1 reactie

De laatste ontwikkeling op het gebied van het uitrollen van duurzame elektriciteit uit wind en zon zijn drijvende zonneparken op de Noordzee en het IJsselmeer. Drijvende zonnepanelen zijn niet nieuw, wellicht vind je die al bij je in de buurt op meren en drinkwaterbassins. Deze zijn echter van beperkte omvang.

Er bestaat in Nederland best wel weerstand tegen meer wind en zonneparken op het land. Alleen al voor het neerzetten van alle benodigde zonnepanelen om de klimaatdoelen te halen, is een gebied zo groot als de provincie Utrecht nodig. Daarom wordt nu naar onze buitendijkse gebieden gekeken, lees de Noordzee en het IJsselmeer. In de meest recente tender, die voor het Windpark op Zee IJmuiden Ver, is een vereiste dat er als test project drijvende zonnepanelen tussen de windmolens moeten worden neergelegd.

Tegenstand tegen megalomaan project
Nu is er echter ook een plan om in het IJsselmeer op een gebied van 4.000 hectare drijvende zonnepanelen in de vorm van zonne-eilanden aan te leggen. Deze zogenaamde zonne-atollen worden gevormd door een zandige wal met daarbinnen ondiep water. Op 50% van het oppervlak worden dan zonnepanelen geplaatst. De atollen staan in open verbinding met het IJsselmeer. Dat is het idee van een joint venture tussen Groen Leven, tegenwoordig eigendom van het Duitse BayWa (een grote speler op het gebied van duurzame energie projecten bouwen) en Van Oord, het Nederlandse baggerbedrijf dat bijvoorbeeld betrokken is bij de vernieuwing van de Afsluitdijk en het aanleggen van windparken op zee.

Dit plan van in totaal 2,5 miljoen zonnepanelen moet voor de kust van Den Oever en Medemblik komen. In potentie kan met al die zonnepanelen zo'n 1,7 Terrawatt uur, oftewel 1,700,000.000 Kilowatt uur, kunnen worden opgewekt. Natuurlijk alleen wanneer de zon schijnt. Is er dan geen tegenstand tegen zo'n megalomaan project? Zeker wel. Allereerst is het IJsselmeer een Natura2000 gebied, een inmiddels wel bekend begrip. Natuurorganisaties, zoals de Vogelbescherming, visserijorganisaties en waterrecreanten, zijn tegen een dergelijk project.

Het doel heiligt de middelen
Is dit het eerste grote project in het IJsselmeer? Nee, inmiddels is het Windpark Fryslân een project van 850 miljoen euro afgebouwd en staan er 89 windmolens van elk 180 meter hoog in het IJsselmeer te draaien. Van die 89 windmolens draaien er 21 exclusief voor het Chemiebedrijf Chemelot bij Geleen. Chemelot heeft met Eneco een contract voor vijftien jaar gesloten en is de grootste afnemer van Windpark Fryslân. Het windpark is er ondanks de weerstand van lokale bevolking, natuurorganisaties en de toeristische sector toch gekomen. Als PR-stunt is er op 7 oktober de Windmill Cup 2023, een zeilspektakel met als motto 'Windenergie, we kunnen er niet omheen, maar we kunnen er wel doorheen' rond Windpark Fryslân georganiseerd.

Dit zijn voorbeelden voor regio's in Noord Nederland, maar dit staat ook bij jou in de buurt te gebeuren via de zogeheten 'Regionale Energie Strategie' . Hiervoor is Nederland opgedeeld in 31 regio's die ieder de aan hen opgelegde eigen duurzame energiedoelen moeten halen. Dan kan er naar allemaal kleinere projecten worden gekeken of naar hele grote projecten als zonne-eilanden of een windpark in het IJsselmeer, waardoor in één keer de doelstelling heel wat dichterbij komt. Daarbij blijkt het doel de middelen te heiligen. Of we daar met z'n allen beter van worden, is nog maar de vraag. Met het bouwen van kerncentrales gaan deze bezwaren niet op, is er ook heel veel minder beslag op land en water nodig en hebben we bovendien een CO2-vrije, stabiele en voorspelbare energievoorziening. Wie weet hoe de vlag erbij hangt na de komende verkiezingen? We gaan het meemaken.

Kasper Walet

Kasper Walet is voormalig directielid van de agrarische termijnmarkt. Inmiddels is hij onder de naam Maycroft  al jaren werkzaam als onafhankelijk adviseur over energie en klimaat aan overheden en bedrijven van over de gehele wereld.
Reacties
1 reactie
Abonnee
Groene stakker 10 Oktober 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10906270/duurzame-energie-komt-ook-naar-jou-toe]Duurzame energie komt ook naar jou toe[/url]
Dus privé moet ik genoegen nemen met een netto teruglevertarief van minder dan 5ct, zelfs een terugleverboete daar bovenop mag volgens het ACM (zie vandebron), maar het is wel rendabel om het IJsselmeer vol zonnepanelen te leggen? Iets zegt mij dat die subsidies weer lekker krom in elkaar zitten.

Blijven roepen om kerncentrales is overigens een mooie tactiek om de publieke opinie voor echte duurzame bronnen te vernaggelen, maar die dingen komen er niet. Per kWh kan het niet uit. Zelfs batterijparken, waar TenneT nu hard mee bezig is, zijn per kWh goedkoper te bouwen en exploiteren.

U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Kasper Walet

Hoe onze beleidsmakers zwalken in energietransitie

Analyse Energie

Politiek zorgt voor onrust op de stroommarkt

Opinie Kasper Walet

Energietransitie grootste greenwashing in historie

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden