De aangenomen motie op een zogenaamde 'kunstmesttaks' in de Tweede Kamer stuit veel mensen in de agrarische sector tegen de borst. Precisiebemestingsspecialist Herre Bartlema ziet dat anders. "Minder stikstofkunstmest gebruiken is geen reden tot zorg."
De Tweede Kamer heeft afgelopen week een motie aangenomen die de regering oproept een belasting op stikstofkunstmest te overwegen. De Kamer beoogt daarmee het verbruik van stikstofkunstmest te reduceren. Men vertrouwt kennelijk niet op de mooie woorden van de sector over de landbouwvisie van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Een nota waarin de minister zich duidelijk uitspreekt over het kunstmestgebruik.
Vrees is ongegrond
Dat de Kamer niet helemaal ongelijk heeft, blijkt uit de negatieve reacties op de motie; zo ook van LTO Nederland. Bij monde van de voorzitter van de vakgroep Akkerbouw: Jaap van Wenum. Men vreest (zonder de beschikking te hebben over snelwerkende stikstof uit kunstmest) flink productieverlies in de teelten. Die vrees is onterecht, want er zijn genoeg snelwerkende stikstofmeststoffen beschikbaar die afkomstig zijn uit de circulaire economie, zoals de minister dat wenst.
Een feit is dat productie en gangbare toediening van stikstofkunstmest ernstige milieubelasting opleveren. Of het nu gaat om het klimaat, de nitraat uit- en afspoeling, de ammoniakemissie, de biodiversiteit, het bodemleven of de natuur-inclusiviteit.
Alternatieven aanwezig
Daarom is in 2008 in het Convenant Schoon en Zuinig afgesproken (artikel 7.5) dat de overheid en het bedrijfsleven investeren in onderzoek naar alternatieve meststoffen en toedieningsmethoden. Daar is door beide partijen van 2010 tot en met 2015 veel geld in gestoken, maar nu hebben we daar veel profijt van.
Er is een ruim aanbod van toegestane snelwerkende stikstofmeststoffen, die kunstmeststikstof goed kunnen vervangen. Anasol en zwavelzure ammoniakoplossing zijn bekende voorbeelden. De sector heeft zich, onder leiding van (Z)LTO in het Programma Precisielandbouw voorbereid op de huidige situatie. Het is maar dat u het weet. Precisiebemesting met circulaire meststoffen levert top-opbrengsten tegen lagere kosten zonder milieubelasting. Een win-winsituatie. Met groen meer poen!
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10880483/geen-zorgen-om-een-heffing-op-kunstmest]Geen zorgen om een heffing op kunstmest[/url]