Er is de afgelopen weken behoorlijk wat geschreven over vlees en vleesvervangers. De markt van de vleesvervangers groeit op het moment ontegenzeggelijk, maar betekent dit ook dat de vleesmarkt in een vergelijkbaar tempo krimpt?
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aangaande de slachtingen per diersoort blijkt dat zowel het aantal slachtingen als het geslachte gewicht over 2018 hoger was dan in 2017. In 2018 werden meer dieren geslacht (+3,5%) en daarnaast lag het geslachte gewicht circa 0,4% hoger. In de eerste helft van dit jaar is er 0,3% minder geslacht en lag het geslachte gewicht 0,9% lager dan 1 jaar eerder.
Geen krimp in handel
Daarentegen blijkt uit cijfers over de internationale handel dat de handel in vlees en vleesproducten geen krimp laat zien. In 2018 werd voor er €4,7 miljard aan vlees en vleesproducten ingevoerd en de export bedroeg €8,8 miljard. In de eerste 5 maanden van dit jaar steeg die importwaarde met 4% en de exportwaarde van vlees lag 8% hoger dan 1 jaar eerder. Vooral de vleesexport naar China, Japan en Vietnam stijgt fors.
Nederland, de tweede grootste landbouwexporteur ter wereld, importeert dus voor €5 miljard aan vlees en vleesproducten. Kennelijk is het voor de Nederlandse vleesverwerkers en -verkopers voordeliger om vlees in het buitenland te kopen. Daarnaast bedraagt de vleesexport bijna €9 miljard. Hiermee is vlees het op 2 na belangrijkste exportproduct in de land- en tuinbouw (na de sierteelt en zuivelsector). Het schetst de omvang en het belang van de vleessector. Het geeft tevens aan dat er in de vleessector momenteel geen sprake is van stevige krimpcijfers.
Geen veranderingen?
Dit betekent overigens niet dat er geen veranderingen optreden. Zo koopt de consument steeds vaker vlees met een duurzaamheidskeurmerk. Ook zijn er diverse initiatieven om consumenten beter te laten zien waar het vlees vandaan komt en hoe het leven van dieren eruit heeft gezien. Meer transparantie, meer beleving, meer verhalen, meer aandacht voor het dierwelzijn en meer aandacht voor de klimaatimpact moet de consument een beter beeld geven van consumptie van vlees en vleesvervangers. Het ene is niet per definitie goed en het ander slecht.
Toch blijven er nog enkele interessante vragen liggen. Als statisticus en veehouder wil ik daarnaast graag weten hoe het vleesconsumptiepatroon zich ontwikkelt. Zo blijven de volgende vragen bij mij nog rondzingen: wie kiest voor welke vleesproducten en welke vleesvervangers en waarom? Wie koopt vlees dat uiteindelijk weggegooid wordt en waarom? Wat is een eerlijke prijs voor vlees en doet de margesopbouw in de keten recht aan de risico’s en gepleegde inspanningen?
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10883682/meer-vleesvervangers-betekent-dat-minder-vlees]Meer vleesvervangers, betekent dat minder vlees?[/url]