De klimaattop in Glasgow is ten einde. Het behaalde resultaat is minimaal. De voorzitter bood zelfs zijn excuses aan over de slechte resultaten. Het verbaasde mij niet. De politiek heeft geen lange termijnvisie. Roepen, met Frans Timmermans voorop, welke doelstellingen in 2050 moeten worden gehaald. Maar geen enkele visie hoe dit doel te bereiken.
In Nederland roepen onze politici zonnepanelen en windmolens. Bakken subsidie worden hiervoor gegeven zonder enig resultaat. Het gevolg: ons stroomnet heeft letterlijk een infarct gekregen en kan de opgewekte stroom niet meer ontvangen. Toch blijft de politiek roepen, dat wij elektrisch moeten gaan rijden.
Sturen op bouw kerncentrales
In Glasgow had het eindoordeel moeten zijn: een doelstelling hoe het klimaatakkoord daadwerkelijk kan worden bereikt. Voor Nederland kan dit bijvoorbeeld het volgende zijn. Gezien het beperkte landoppervlak zijn windmolens en zonnepanelen geen optie, zeker ook, omdat de energie niet kan worden opgeslagen. Ons belastinggeld inzetten op schone Thorium kerncentrales is dus het devies.
De bouwtijd van dergelijke centrales is wel 20 jaar. Dus als wij nu beginnen, zijn de eerste centrales klaar in 2040. In het tv-programma Atlas legde een geleerde precies uit hoe een dergelijke centrale werkt. Zelfs de opgeslagen radioactieve stoffen uit de kerncentrales kunnen voor het grootste deel worden afgebroken in een Thorium-centrale.
Waterstof opwekken rond de evenaar
Als tussentijdse oplossing in een politiek stabiel land rond de evenaar, waar de zon veel meer schijnt dan bij ons, via spiegels stroom opwekken en omvormen tot waterstof. Deze waterstof kan je in Nederland via het bestaande gasnet over het land verspreiden. Immers heeft iemand in de politiek er wel bij stil gestaan dat wanneer wij volledig elektrisch gaan, ons elektriciteitsnet wel 10 keer zo veel stroom moet leveren? Waar halen wij al dat koper of aluminium vandaan om dergelijke zware stroomkabels te maken? Er zijn nu al grote tekorten.
Dus totdat wij de stroom eenvoudig kunnen opslaan, inzetten op groene waterstof. Waterstof kost wel 2 keer zoveel stroom, maar is wel gemakkelijk op te slaan en wij hebben ons gastnet, oftewel het distributienet om het te verspreiden. Eerst dus ons elektriciteitsnet klaarmaken voor de toekomst en dan pas overgaan naar elektrisch. Alleen op die manier slaagt het. Ik geef nu deze punten, maar er zijn vast nog wel meer mogelijkheden om ons klimaatdoel te halen. Wij moeten nu echter wel een plan hebben hoe de doelstellingen in 2050 gehaald kunnen worden.
Beter Chinees en Russisch leren
Zonder plan worden de doelstellingen voor 2050 zeker niet gehaald. Nu is Nederland voor zijn energievoorziening bijna volledig in handen van Rusland. Voor onze producten, in handen van China. Het enige wat Nederland nog wel zelf - voor een deel - in handen heeft, is ons voedsel. En dat willen de linkse partijen en de milieuorganisaties ook nog weg hebben. Dit kan toch niet waar zijn.
Ik ben gelukkig 67 jaar oud, dus mijn tijd zingt het wel uit, maar mijn kleinkinderen kunnen op school beter Chinees en Russisch leren in plaats van Engels, Duits en Frans. Dan kunnen zij later bedelen bij China en Rusland of zij nog een paar producten, voedsel en of energie mogen krijgen. Verschrikkelijk.
Jaap Majoor
Laag Zuthem
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10895215/de-klimaattop-in-glasgow-veel-woorden-geen-daden]De klimaattop in Glasgow: veel woorden, geen daden[/url]