A-ware

Nieuws Melk

A-ware verhoogt premie 'Beter voor' naar 6 euro

Gisteren 10:10 uur - Wouter Baan - 1 reactie

A-ware verhoogt de premie voor het Beter voor Natuur & Boer-programma vanaf volgend jaar naar €6 per 100 kilo melk. Ook zegt het zuivelconcern dat er ruimte is voor serieuze groei binnen de melkstroom die exclusief voor Albert Heijn is. Tegenover de hogere premie staan verdere stappen op gebied van natuur en dierwelzijn.

De plannen zijn gisteren (10 oktober) door A-ware en Albert Heijn gepresenteerd aan de huidige melkveehouders die aan het Beter voor-programma deelnemen. De verdere stappen die worden gezet, concentreren zich volgens A-ware op drie hoofdzaken. Dierwelzijn zal bijvoorbeeld extra geborgd worden met meer focus op klauwgezondheid. De koeien van deelnemers zullen meerdere keren per jaar extern gecheckt worden, waarbij de resultaten worden vastgelegd in de zogenoemde 'Mobility score'.

In samenwerking met onderzoeksinstituut Naturalis wordt in kaart gebracht hoe de biodiversiteit in de melkveehouderij kan worden verhoogd. Hiervoor gaat het - naar eigen zeggen nu al minimale - gebruik van gewasbeschermingsmiddelen worden vastgelegd. Doel is om dit nog verder te minimaliseren.

Ook richt het programma zich op koolstofvastlegging in de bodem. Vanaf 2025 worden bij de deelnemende melkveebedrijven hiervoor opnieuw metingen gedaan. De plannen zijn voorgelegd aan de Stichting Beter voor Natuur & Boer. Zij moeten hier nog wel mee instemmen.

Ruimte voor groei
Tegenover de extra inspanningen zal de premie die melkveehouders ontvangen van €5 naar €6 worden verhoogd. Daarnaast is volgens A-ware in de vraaggestuurde keten serieuze ruimte voor extra melkveehouders, al willen ze hier geen concrete groeidoelstellingen over loslaten. "De primaire inzet is om dit in eerste instantie met eigen melkveehouders in te vullen", zo laat COO Klaas de Jong weten. De huidige deelnemers zijn volgens A-ware tevreden met de doorontwikkeling en het verhogen van de premie.

In 2018 begonnen A-ware en Albert Heijn met het Beter voor-programma met toen nog een premie van €3 per 100 kilo melk. In 2021 werd dit verhoogd naar €5 per 100 kilo en vanaf volgend jaar dus naar €6 per 100 kilo.

Klik hier om de melkprijs van A-ware op basis van het Beter Voor-programma te vergelijken met andere topmelkstromen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
G.groot. Gisteren 20:57 uur
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10910661/a-ware-verhoogt-premie-beter-voor-naar-6-euro]A-ware verhoogt premie 'Beter voor' naar 6 euro[/url]
Dit wordt de ondergang van de melkveehouderij
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

A-ware verbetert resultaat en investeert door

Nieuws Melk

A-ware doet overname en groeit verder in België

Interview Jan Anker

Groeiend A-ware houdt deur open, ook over grens

Nieuws Melk

Emlichheim switcht van A-ware naar Vreugdenhil

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden