Shutterstock

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

7 Februari 2024 - Linda van Eekeres - 2 reacties

Pieter Omtzigt is gisteren weggelopen van de onderhandelingstafel voor de kabinetsformatie. De financiële staat van Nederland, en het pas laat beschikbaar komen van informatie daarover, wordt door de NSC'er als verklaring gegeven. Landbouw wordt niet als een van de redenen genoemd voor het mislukken van de formatie - in hoeverre de partijen daar al iets over loslaten - maar dat het tussen de partijen op dat gebied ook niet lekker loopt, is duidelijk.

Het had al een wankelend fundament, maar de uiteindelijke reden om te stoppen met de formerende gesprekken met VVD, PVV en BBB zou voor de NSC-voorman zijn dat Nederland er financieel slechter voor staat dan gedacht, en dat hij de 21 brieven waaruit dat blijkt pas gistermiddag onder ogen kreeg, terwijl ze al tussen 23 en 31 januari naar de formatietafel gestuurd waren. Dat verklaarde Omtzigt gisteravond bij talkshow Humberto. Die verklaring wekt verbazing, maar het is gissen wat er precies aan de hand is. Vooralsnog houden de andere partijen de kaken op elkaar. Het is bekend dat Omtzigt al vanaf het begin zeer terughoudend was om met de PVV, die verschillende ongrondwettelijke plannen heeft, te regeren. Maar ook op een ander punt knettert het tussen partijen.

Geen geheim dat BBB een nieuwe stikstofwet wil
Terwijl de formatie in volle gang was, botste het vorige week tijdens een landbouwdebat flink tussen Caroline van der Plas van BBB en Kamerlid Harm Holman van NSC. Die laatste wil de stikstofproblematiek onder meer aanpakken door te snijden in de veestapel. En hij weet zich hierin gesteund door een Kamermeerderheid. Gisteren werd een motie aangenomen waarin hij stelt dat het wenselijk is om zo snel mogelijk met een stikstofreductie plan te komen dat moet bestaan uit 'een combinatie van een gepaste kleinere veestapel, beleidsmaatregelen door de overheid en innovatie'. Over die motie zei Van der Plas vorige week tijdens het debat niet te snappen waarom Holman deze motie indiende 'in een periode waarin de boeren echt het water aan de lippen staat en er overal boerenprotesten zijn'. "Ik begrijp dat eerlijk gezegd niet. Er wordt namelijk al gewerkt aan stikstofreductie. We hebben gewoon te maken met een hele belachelijke stikstofwet. (...) Het is geen geheim dat BBB een hele nieuwe stikstofwet wil. Ik vraag me af of de heer Holman weet wat hij op dit moment doet."

Holman zei daarop dat uit gesprekken die hij met boeren(organisaties) voert iedereen zegt: 'Willen we van het slot komen, dan zal er een vorm van verkleining van de veestapel moeten komen'. "Bijna iedereen heeft dat geaccepteerd. Een aantal heeft dat niet. Ik denk dat in de achterban die u (Van der Plas red.) vertegenwoordigt de mensen zitten die dit idee het minst omarmen. Dat mag. Maar onze overtuiging is: als we echt perspectief willen bieden voor die jonge boer, voor de blijvers, voor de groene boer, dan moet er wat gebeuren."

'De weg daarnaartoe zien we verschillend'
Holman vatte het meningsverschil samen als: "Ten diepste willen wij alle twee hetzelfde: we willen perspectief voor de boeren en we willen zorgen dat ze niet verzuipen in hun eigen shit. Daar zijn wij het over eens, maar de weg daarnaartoe zien we verschillend." Pieter Grinwis (ChristenUnie) concludeerde daarop: "Het was dus niet alleen een mooie gedachtewisseling tussen BBB en NSC. Ik denk dat het ook een soort van formatiegesprek was."

Tijdens hetzelfde debat was er ook onenigheid tussen Van der Plas en (zelfbenoemd dierenvriend) Dion Graus van de PVV die Van der Plas ervan beschuldigde hem 'genaaid' te hebben doordat ze volgens hem gezegd zou hebben tegen de tegen vee-industrie te zijn, terwijl hij volgens hemzelf een sympathieke opmerking maakte: "Mag de wolf ook af en toe een schaap eten? Dat wordt vergoed. Ze krijgen vaak meer dan de slachtprijs."

Snijden in de kalverhouderij
PVV stemde ook als enige van de tot gisteren formerende partijen voor een motie van Tjeerd de Groot (D66) om af te stappen van intensieve veehouderij en te gaan naar 'een dierwaardige veehouderij met als basis het familiebedrijf'. De Groot kreeg wel een Kamermeerderheid achter zich.

Zowel PVV, VVD als NSC stonden achter het voorstel van De Groot en Grinwis om te snijden in de kalverhouderij omdat slechts 10% van het vlees in Nederland wordt geconsumeerd en 'de problemen rond dierenwelzijn en milieu niet opwegen tegen de beperkte baten voor Nederland of de financiële voordelen van een handjevol bedrijven'. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Zeewind 7 Februari 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10907782/financien-breekpunt-ook-op-landbouw-botert-t-niet]Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet [/url]
Hier komen de heilige huisjes uit de achterban weer voor de dag. Blijkbaar heeft oud CDA bloed een verziekende invloed in defractie en zeker die meneer Holman. De verkleining van de veestapel is al lang bezig door veehouders zonder opvolger, dus pak daar een regeling voor dat dierrechten van stoppers voor 50% overdraagbaar/verkoopbaar zijn en 50% voor compensatie van Klimaat/NH3 vietafdruk verlaging. Alle andere zaken in de nieuwe wetgeving naar duurzame landbouw vastleggen en mn Aerius en KDW onzin, en valse normen voor KRW en grondwater eerlijk maken en vastleggen!
Abonnee
Louis Pascal de Geer 7 Februari 2024
Wat jammer toch dat er kennelijk nog geen concrete voorstellen besproken zijn én in het formatieproces én in de Tweede Kamer hoe een nieuwe stikstofwet eruit zou moeten zien en vooral op welke wetenschappelijke bewijzen die nieuwe wetsvoorstellen zijn gebaseerd. Volgens mij is dat een zaak voor een niet politieke, en dus een onafhankelijke, maar technische consultatie waarin alles opnieuw wordt gewogen en al dan niet te licht bevonden wordt.
Merk dat het uitstekende opinieartikel van Wouter de Heij over het nut en de baten van de Nederlandse stikstof aanpak, die keihard aan de kaak worden gesteld, niet in de discussies ter sprake is gekomen; Zeewind geeft al aan wat er zou moeten gebeuren, maar wanneer alles weer op de weegschaal komt kan er méér gebeuren en veel minder geld kosten, En nog afgezien van de eindeloze intimidatie van onze boeren, die bijna criminele vormen aan het aannemen is volgens mij.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Analyse Melk

Ngo's voor krimp, maar jagen schaalvergroting aan

Achtergrond Stikstofstemming

Kissebissen en schuiven met bal over mestaanpak

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden