Stichting Milieukeur, de organisatie achter het On the way to PlanetProof-label is door de Reclame Code Commissie op de vingers getikt. De claim dat On the way to PlanetProof voor zuivel zou leiden tot betere natuur is onjuist.
De klacht werd ingediend door oud-minister van Milieu Pieter Winsemius (VVD). Winsemius vindt dat Stichting Milieukeur de intensivering van de landbouw beloont door boeren extra geld te geven per liter melk. Om de melkproductie te maximaliseren wordt gebruikgemaakt van het eiwitrijke raaigras, wat slecht is voor de biodiversiteit, de weidevogels en dus helemaal niet goed voor de natuur.
De Reclame Code Commissie heeft nu geoordeeld dat FrieslandCampina en Stichting Milieukeur in de fout gaan met de claim dat zuivel met het keurmerk On the way to PlanetProof beter is voor de natuur. ''De gemiddelde consument kan hierdoor worden misleid'', staat in de uitspraak.
5 cent per liter
Achthonderd boeren die melk leveren aan FrieslandCampina en zich hebben aangesloten bij het keurmerk krijgen 5 cent per liter extra als ze onder meer minder krachtvoer importeren en minder kunstmest gebruiken. Daardoor daalt de uitstoot van stikstofdioxide. Boeren kiezen om de melkproductie te maximaliseren voor het eiwitrijke raaigras, zoals hierboven al omschreven werd, dat is slecht voor biodiversiteit, natuur en weidevogels, vindt Winsemius.
Het is niet de eerste keer dat Winsemius hierover zijn beklag deed. Tijdens een interview met Trouw in april zei hij: ''Raaigras is een moordaanslag op de grutto. Als ze de spelregels niet veranderen is het wat biodiversiteitsherstel betreft een klassiek geval van greenwashing: goede sier maken met gebakken lucht."
De grutto gaat Winsemius aan het hart. Samen met Rudy Rabbinge, voormalig hoogleraar in Wageningen en Ferd Crone, oud-burgemeester van Leeuwarden, nam hij het initiatief voor een plan om de daling van het aantal broedparen te keren. Daarvoor werkt hij onder meer samen met de vogelbescherming.
Nieuwe voorwaarden
De Vogelbescherming en andere natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten, het Wereld Natuur Fonds, en Boer en Natuur roepen Stichting Milieukeur, de gebruikers van het keurmerk en dan met name FrieslandCampina op tot het aanpassen van de voorwaarden zodat melkveehouders die zich inzetten voor weidevogels daarvoor beloond worden en andere melkveehouders gestimuleerd worden om effectieve maatregelen te nemen.
Stichting Milieukeur gaat in beroep tegen de uitspraak van de Reclame Code Commissie. Op de eigen website geeft de stichting aan dat boeren die extra aandacht geven aan weidevogelbeheer kunnen voldoen aan eisen van het keurmerk. "Bij arealen extensief grasland groter dan 10% komt een bedrijf in aanmerking voor een vrijstellingsregeling op de broeikasgasemissienorm, die hiervoor juist is ingesteld. Er nemen op dit moment twaalf 'weidevogel' melkveehouders deel aan On the way to PlanetProof die gebruik kunnen maken van deze vrijstelling", staat in het statement van de organisatie.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10906734/stichting-milieukeur-op-vingers-getikt]Stichting Milieukeur op vingers getikt[/url]