Robotbouwer Lely zag in 2022 de omzet oplopen tot net boven €700 miljoen. Hoewel Lely zelf op meer had gerekend, wordt er gesproken van een goed resultaat. De marktomstandigheden waren pittig door de oorlog en Oekraïne en het aanhoudende gebrek aan chips.
Al bijna drie jaar kampt Lely met een tekort aan chips. In 2021 stagneerde de omzet hierdoor, maar afgelopen jaar pluste de afzet weer: met 15% tot €702 miljoen. Naast het tekort aan chips sloot Lely in maart vorig jaar de deuren van de vestigingen in Rusland en Wit-Rusland, hoewel de levering van onderdelen wel door bleef gaan. Volgens CEO André van Troost kost dit besluit 'aardig wat omzet', zo gaf hij in september in een interview aan.
Toch wist Lely de omzet in 2022 dus weer behoorlijk op te voeren, waarschijnlijk ook ingegeven door de inflatie. De machinebouwer spreekt van een goed resultaat, al zat er meer omzet in het vat als de marktomstandigheden vriendelijker zouden zijn geweest. In het persbericht wordt niet gerept over winstcijfers. Wel geeft Lely aan dat circa 8% van de omzet wordt geïnvesteerd in R&D. Dat is een fractie meer dan in de jaren hiervoor.
Orderportefeuille goed gevuld
Lely is positief over de toekomst van de melkveehouderij die tot 2030 wereldwijd jaarlijks met 3% groeit. Daarnaast neemt ook de vraag naar automatisering in de melkveehouderij snel toe, onder meer door personeelstekorten. Voor jubileumjaar 2023, waarin Lely 75 jaar bestaat, wordt daarom opnieuw een sterke omzetgroei verwacht. De orderportefeuille is naar eigen zeggen zeer sterk, al blijft een tekort aan chips waarschijnlijke een storende factor voor de leveringstijden van machines en daarmee het resultaat.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.