Lely

Nieuws Ondernemen

Robotbouwer Lely van rode cijfers naar riante winst

29 Augustus 2024 - Redactie Boerenbusiness

Lely heeft in 2023 een recordwinst geboekt, nadat een jaar eerder nog rode cijfers werden geschreven door een dure schikking in de Verenigde Staten. De machinebouwer meldde zelf in februari al dat de omzet met een kwart was gestegen. Nu blijkt uit recent gedeponeerde Kvk-gegevens dat dit ook de winst een boost heeft gegeven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit een omzet van bijna €888 miljoen rolt een nettowinst van €59,5 miljoen. Dit was niet eerder zo hoog en komt neer op een keurige nettowinstmarge van 6,7%. In 2022 incasseerde Lely nog een verlies van €18 miljoen door een schikking van liefst €49,5 miljoen met ontevreden Amerikaanse melkveehouders. CEO André van Troost meldde toen al dit een eenmalige gebeurtenis betrof en dat het bedrijf er in basis prima voorstond.

De solvabiliteit van 32% bevestigt dit, hoewel de balans niet ijzersterk te noemen is. Doordat de winst in 2023 in zijn geheel naar de reserves ging, verbeterde de solvabiliteit niettemin flink. Een jaar eerder was dit nog zo'n 15%, wat in de regel als zwak kan worden beschouwd. Door de goede cijfers en balansverbetering krijgt het 75e jubileum dat vorig jaar zomer uitgebreid gevierd een extra fraai randje.

Slag om de arm
Aan het begin van dit jaar keek CEO André van Troost nog gereserveerd vooruit op het huidige jaar. De lage melkprijs en hoge rente maakt dat 2024 een uitdagend jaar zou gaan worden voor de afzet, zo was zijn gedachte. Inmiddels trekken de melkprijzen behoorlijk hard aan en is de rente aan het dalen, waarmee de investeringsbereidheid van melkveehouders in theorie aan het verbeteren is.   

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden