Albert Heijn gaat samen met A-ware en Deltamilk CO2 vastleggen in de bodem. Voor de 450 melkveehouders die participeren in het programma 'Beter voor Natuur & Boer' leveren hiervoor een bijdrage via blijvend en kruidenrijk grasland, waarmee koolstof in de bodem wordt vastgelegd.
Blijvend grasland is een wetenschappelijk onderbouwde manier om CO2-uitstoot terug te dringen. Daarbij heeft het volgens de partijen ook een positieve werking op bodemvruchtbaarheid. Het project beslaat ruim 20.000 hectare blijvend grasland. Sinds 2020 is dit niet meer geploegd en uit onderzoek blijkt dat dit twee keer meer koolstoof bevat dan niet-blijvend grasland.
Albert Heijn wil in 2030 de CO2-uitstoot met 45% hebben gereduceerd ten opzichte van 2018. Het streven op termijn is een klimaatneutrale zuivelketen. Het blijvend graslandproject waarin de melkveehouders participeren, levert hierin naar eigen zeggen een belangrijke bijdrage. Albert Heijn zegt dat de melkveehouders worden gecompenseerd voor de CO2-vastlegging die zij leveren. A-ware laat desgevraagd weten dat de vergoeding met betrekking tot het vastleggen van CO2 op dit moment nog wordt besproken.
Melkveehouders van A-ware die participeren in het Albert Heijn-concept ontvangen momenteel een toeslag van €5 bovenop de weidemelkprijs. Daarmee zijn zij de bestbetaalde melkveehouders in ons land, zo blijkt uit de Melkprijsvergelijker van Boerenbusiness.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.