Shutterstock

Nieuws Melk

Australië wijzigt strategie in zuivelexport

12 Maart 2021 - Kimberly Bakker

De goedkoopste zijn. Dat is waar veel Australische exporteurs van zuivelproducten afgelopen jaren op ingezet hebben. Nu veel consumenten in de belangrijkste handelslanden van Australië meer te besteden hebben, lijkt deze strategie naar de achtergrond te verdwijnen. Het verhaal achter het product wordt steeds belangrijker. En dat is goed nieuws voor melkveehouders.

Australische zuivelexporteurs hebben jarenlang geprofiteerd van de extreem efficiënte en goedkope wijze waarop het land melk weet af te zetten op de wereldmarkt, volgens de wereldwijd gestelde normen. Een strategie die door velen als redelijk beledigend wordt gezien tegenover Australische melkveehouders. Die kregen immers jaar en dag een melkprijs ver onder het niveau van de productiekosten. Goed nieuws voor de melkveehouder is dan ook dat Australië die tactiek steeds meer loslaat.

Herkomst steeds belangrijker
Nu veel consumenten in de belangrijkste handelslanden van Australië steeds meer te besteden hebben, neemt de zuivelconsumptie stevig toe. De coronacrisis heeft die trend afgelopen jaar versterkt. Dat geldt tevens voor de interesse in hoe voedsel wordt geproduceerd. "Er zijn veel onderzoeken die vertellen wat we moeten weten over hoe voedsel wordt geproduceerd, waar het vandaan komt en wat de milieuprestaties zijn", vertelt Andrew Cameron, senior econoom van landbouwinstituut Abares. "Consumenten zijn bereid meer te betalen voor producten die antwoord op die vragen geven."

Op dit moment worden veel zuivelproductie uit het zuiden van Australië goedkoper geëxporteerd dan elders ter wereld. Dit komt gedeeltelijk door de lage arbeidskosten, maar ook deels door het op weiden gebaseerde voersysteem. "Een belangrijkere en minder positieve reden voor die goedkope export is het feit dat de regering de afgelopen 20 jaar weg is gebleven van interventies (zoals ondersteuning van minimumprijzen en ander protectionistisch beleid). Dat betekent dat exporteurs een voorsprong hebben op hun concurrentie, omdat ze product tegen lagere kosten kunnen verkrijgen."

Ondergewaardeerd
Voor de Australische melkveehouder Steve Ronalds is het beledigend dat Australische melk zo goedkoop is en de regering hier niets tegen doet. "In de afgelopen tien jaar is het voor melkveehouders in ons land een stuk moeilijker geworden om te blijven boeren en velen hebben de sector dan ook al verlaten." Ronalds vult aan: "Ja, we produceren inderdaad goedkope melk en verkopen veel, maar aan het eind van de dag zullen er steeds minder melkveehouders zijn die op die manier willen boeren."

Een omslag van kwantiteit naar kwaliteit sluit eveneens goed aan bij de doelstelling van de Australische overheid om het verhaal te promoten dat zuivelproducten uit Australië zeer 'groen' en 'veilig' zijn. De goedkoopste verkoper zijn, past echter niet in dat straatje. En dus moet de strategie in de zuivelexport langzaamaan worden aangepast

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Indonesië beperkt import zuivel na boerenprotest

Nieuws melk

Wit-Rusland zoekt export via online beurs

Analyse melk

China voert druk op EU-zuivel op in handelsruzie

Analyse melk

Chinese planeconomie botst met zuivelmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden