De Ierse overheidsinstantie Bord Bia (de Irish Food Board) lanceert dit najaar een nieuw nationaal kwaliteitslabel voor Iers rundvlees genaamd 'Grass Fed Standard'. Het label moet consumenten transparantie geven over de herkomst van het vlees.
De naam van het label zegt het eigenlijk al, 'Grass Fed Standard'. Het vlees dat verkocht wordt onder dit label komt van Iers rundvee dat minimaal 220 dagen op het land heeft gestaan en waarvan het rantsoen voor minstens 90% uit gras bestond. Het label is in het leven geroepen om te verzekeren dat het vlees afkomstig is van grasgevoerde Ierse runderen.
Ierland en grasgevoerd
Volgens Bord Bia staat Iers rundvlees namelijk voor eerste klas grasgevoerd rundvlees, wat naar eigen zeggen voor veel mensen gelijk staat aan 'van nature lekker' en 'voedzaam' vlees. Volgens Bord Bia's directeur Vlees, Voeding en Dranken Padraig Brennan wordt Ierland door bijna de helft van de consumenten wereldwijd geassocieerd met grasgevoerd vlees. "Het label met bijhorend logo zorgt ervoor dat iedereen die met grasgevoerd Iers rundvlees werkt zich kan onderscheiden in richting de consument," aldus Brennan.
De wetenschappelijke onderbouwing is afkomstig van Bord Bia's eigen kwaliteitsborgingssysteem SBLAS (Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme) waar ruim 50.000 Ierse rundveehouders onder vallen. Met dit systeem verzamelt de instantie naar eigen zeggen veel gegevens tijdens regelmatige, onafhankelijke bedrijfscontroles. Deze informatie is volgens Bord Bia voldoende om bewijs te leveren dat het rundvlees dat onder het Grass Fed Standard-label verkocht wordt uitsluitend afkomstig is van grasgevoerde Ierse runderen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.