De ontwikkeling in melkrobots staat bepaald niet stil. De robots zijn slimmer geworden, kunnen meer koeien per uur melken en hebben allerlei technische snufjes aan boord om bijvoorbeeld uierontsteking te detecteren. Vanwege de coronacrisis gaan veel vakbeurzen dit jaar niet door en dus zet Boerenbusiness de meest recente modellen van ongeveer een ton nog eens op een rij.
Delaval introduceert dracht-scan
Een van de nieuwste innovaties op het gebied van melkrobots is de Delaval VMS 310 met RePro (drachtscan). Deze robot is in november 2019 gelanceerd en is het eerste systeem dat automatisch drachtige koeien bevestigd. Dit leidt volgens Delaval tot een gezonde veestapel, waardoor er meer lactaties kunnen worden verwacht. De VMS 310 is sinds 1 januari 2020 verkrijgbaar.
Delaval meldt dat er dagelijks tot 90 koeien door een melkrobot gemolken kunnen worden, voorheen lag dit aantal rond de 60 koeien per melkrobot. Deze toename komt volgens de machinebouwer doordat de koeien sneller worden aangesloten en zij korter in de box staan, zo zijn er meer dan 200 melkbeurten per robot per dag mogelijk.
GEA zet in op celgetalmeting per kwartier
Robotproducent GEA presenteerde in januari 2019 de DairyRobot R9500. Deze robot heeft een aantal systemen in huis die uniek zijn. Zo heeft de robot de mogelijkheid om per kwartier het celgetal in de melk te meten. Hierdoor komt een ontsteking in een kwartier sneller aan het licht, waardoor de ontsteking effectiever behandeld kan worden. Dit is volgens GEA beter voor de koe en daarmee ook beter voor de portemonnee van de melkveehouder.
Eerdere melkrobots van GEA hadden de mogelijkheid om meerdere boxen te bedienen met één robotarm. De nieuwe robot kan dit niet meer, wel kunnen meerdere robots draaien op hetzelfde vacuüm en reinigingssysteem. Dit zorgt ervoor dat elke robot hetzelfde is, ongeacht de hoeveelheid boxen die er op het bedrijf staan.
De productiekosten vallen volgens de Duitse producent van landbouwmachines lager uit, omdat de onderdelen voor de robots altijd hetzelfde zijn. Voor een veehouder is het dan ook goedkoper om te investeren in meerdere robots in plaats van één robot. De kosten voor een tweede robot liggen volgens GEA tot 25% lager dan de prijs van de eerste robot. Ook geeft dit de mogelijkheid later nog een box bij te bouwen en deze aan te sluiten op de reeds aanwezige systemen.
Door een constant vacuüm en geen vernauwingen in de leidingen kan de robot tot 25 liter per minuut melken met 60 koeien per box. Ook helpt het gebrek aan vernauwingen aan het verlagen van de zuurtegraad in de melk. Dit omdat de robot de vetbolletjes in de melk zo min mogelijk kapot maakt.
Lely met de A5 naar China
De robot waar Lely op inzet, is Astronaut de A5. Deze robot is gelanceerd in 2018 en is het afgelopen jaar nog wat aangepast op het gebied functionaliteit, operationele kosten en gebruiksgemak voor de klant en de monteurs. Ook heeft Lely onlangs een voersysteem aan de robot toegevoegd die het mogelijk maakt om losse grondstoffen, zoals schroot en meel, te voeren in de robot.
Begin dit jaar maakte Lely met enige trots bekend dat zij met de Astronaut A5 melkrobot in 2019 een verkooprecord hadden neergezet. Of het lukt om het record dit jaar te verbreken, is door de coronacrisis nog onzeker. Wel zullen de verkoopcijfers volgens Lely in de buurt van 2019 komen. Verkoopaantallen worden niet genoemd, zoals veel robotproducenten daar terughoudend in zijn.
Afgelopen voorjaar maakte Lely bekend de eerste A5 melkrobot in China te hebben verkocht. Inmiddels zijn er meerdere robots in het Aziatische land verkocht. Hieruit blijkt volgens Lely dat ook de Chinese markt, ondanks de lage arbeidskosten aldaar, rijp is voor het adopteren van robottechnologie. Begin oktober lanceert Lely een aantal innovaties op het gebied van robots voor de melkveehouderij, al wordt de opvolger van de A5 nog niet gepresenteerd.
Wie een nieuwe robot te duur vindt, kan bij Lely tegenwoordig ook terecht voor een gebruikte melkrobot. Lely heeft een platform ontwikkeld om de beschikbaarheid van tweedehands robots inzichtelijk te maken. Eventueel met extra opties beschikbaar. De tweedehands robots worden geüpdatet met de laatste hard- en software die beschikbaar is voor het betreffende model.
Boumatic komt met de Gemini
Kleinere speler op de Nederlandse robot-markt Boumatic heeft dit jaar een nieuwe robot gelanceerd, deze vervangt per direct de oude robots. De oude robots zijn pas anderhalf jaar in productie en worden dus nu al vervangen. De nieuwe robot, de Boumatic Gemini, melkt zoals gewend van Boumatic door de achterpoten. Ook heeft deze robot een beter vacuüm systeem wat ervoor zorgt dat het vacuüm onder de speen een stuk stabieler wordt. De robot is verkrijgbaar met een enkele of dubbele box. De dubbele box melkt met één robot arm die twee koeien tegelijk kan melken.
Verder heeft Boumatic met de Gemini verbeteringen doorgevoerd aan de 3D-camera en de slanggeleiding werd ook aangepast. Op deze manier gaan beide onderdelen naar eigen zeggen langer mee en worden de onderhoudskosten lager, waarmee de robot financieel aantrekkelijk is. Boumatic kan optioneel een celgetalmeter leveren op de robot, deze is tevens ook aangepakt om de werking en nauwkeurigheid hiervan te verbeteren. De robot is schijnbaar nog niet uitontwikkeld, want Boumatic heeft reeds aangekondigd de melkstroom en het melkpad aan te pakken.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10889410/de-laatste-melkrobots-onder-de-loep]De laatste melkrobots onder de loep [/url]