Shutterstock

Nieuws Glyfosaat

Duitse zuivelaar zet verbod op glyfosaat en non EU-voer

2 Juli 2020 - Jorine Cosse

De Duitse zuivelverwerker Schwarzwaldmilch hanteert per 1 juli een verbod op glyfosaat en op aankopen van eiwitvoeder buiten Europa voor haar leden. Het verbod is onderdeel van uitgebreide duurzaamheidsmaatregelen op het gebied van landbouw, milieu en klimaat.

Op de jaarlijkse persconferentie benadrukt Schwarzwaldmilch dat zij staan voor het verantwoord omgaan met mens, dier en natuur. Om dit nog beter te reguleren hebben ze de huidige duurzaamheidsmaatregelen uitgebreid met onder andere een verbod op glyfosaat en het aankopen van eiwitrijke voeders buiten de EU. Dit gaat volgens de melkverwerker in samenspraak met haar 1.000 leden.

Verduurzamen
De coöperatie wil met het verbod op glyfosaat en eiwitrijke voeders die niet uit de EU komen naar eigen zeggen een stap verder in de zin van 'verantwoorde landbouw'. Het glyfosaat verbod geldt vanaf 1 juli voor alle landbouwgronden van melkveehouders in het Schwarzwald. Volgens de melkverwerker hebben ze het model samen met haar leden ontwikkeld en wordt het ook in samenwerking met hen in de praktijk uitgevoerd.

Sinds 2017 is de melkaanvoer van Schwarzwaldmilch GMO-vrij, daarbij krijgen de leden van de coöperatie ook nog de kans om toeslagen te ontvangen door verschillende melkstromen te leveren. Deze melkstromen zijn ook gericht op verduurzaming. Zo promoot de zuivelfabriek het weiden door een toeslag van 1,66 eurocent te berekenen. Daarbij accepteert de verwerker enkel nog bedrijven als ze een scharrelstal kunnen realiseren.

Milieubescherming
Schwarzwaldmilch is naast verduurzaming bij haar coöperatieleden ook bewust bezig met milieubescherming binnen haar eigen locaties. Zo nam het bedrijf aan de start van 2020 afscheid van wegwerp plastic deksels. Dit zorgt ervoor dat er, naar eigen zeggen, 12 ton aan plasticafval bespaard wordt. De zuivelonderneming is daarnaast met een marktaandeel van 40% een toonaangevende aanbieder van zuivelproducten in herbruikbaar glas. Ook bespaart het bedrijf jaarlijks 3.000 ton CO2-uitstoot door het opwekken van energie en wordt er sinds 2017 gebruik gemaakt van groene stroom.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Akkerbouw

Zorgen over glyfosaat-resistentie in Engeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden