Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

'Melkproductie verplicht verlagen met compensatie'

7 Mei 2020 - Jorine Cosse - 1 reactie

Alle melkveehouders in de Europese Unie, dus ook de Nederlandse, moeten de melkproductie verplicht verlagen om een zuivelcrisis te voorkomen. Hiervoor moeten zij wel worden gecompenseerd. Daarvoor pleiten de Dutch Dairymen Board en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond in een brief aan landbouwminister Carola Schouten.

Hiermee treden de organisaties in de voetsporen van de European Milk Board. De organisaties maken zich zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor de voor de Nederlandse melkveehouders. De organisaties pleiten voor een productiereductie om overschotten zoveel mogelijk te voorkomen. De Europese Unie ziet nu meer heil in opslag. DDB en NMV benadrukken dat het opslaan van zuivelproducten in voorgaande jaren nimmer tot het gewenste resultaat heeft geleid. Minister Schouten moet zich volgens de organisaties op Europees niveau zo snel mogelijk inzetten voor productievermindering met vergoeding.

Zuivelproductie reduceren
Minder produceren is namelijk niet alleen efficiënter dan opslaan, zo schrijven de organisaties, het is ook effectiever en goedkoper. De EMB heeft een crisisplan opgesteld om de melkproductie op Europees niveau te verminderen, totdat de melkprijs weer op een kostendekkend niveau is. Een onderdeel hiervan is vrijwillige productievermindering tegen een vergoeding in heel de EU. Dit is volgens de organisaties het enige marktinstrument waarmee de financiële steunmaatregelen daadwerkelijk op het erf van de melkveehouder belanden.

Dat de EC weer naar het verouderde crisisinstrument grijpt vinden de DDB, NMV en EMB onbegrijpelijk. De opslagregeling heeft meermaals bewezen onvoldoende te werken en de crisis zelfs verlengt. De organisaties gebruiken hier de zuivelcrisis uit 2015/2016 als voorbeeld voor. De overschotten zorgden er toen voor dat de melkprijs voor lange tijd onder druk kwam te staan. De organisaties verwijzen naar de vrijwillige regeling tot productiebeperking in eind 2016, die met hulp van Brussel en de zuivelketens in de ogen van DDB en NMV zeer succesvol was.

Private opslagregeling
De Europese Commissie besloot eind april om toch meer steun toe te rekenen aan de agrarische sector, via een subsidieregeling voor private opslag. Met de private opslagregeling kan maximaal 90.000 ton magere melkpoeder, 140.000 ton boter en 10.000 ton kaas ter waarde van €30 miljoen opgeslagen worden. De belangenbehartigers willen dat de EC de opslag beperkt tot maximaal 45.000 ton magere melkpoeder en 60.000 ton boter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
rik loeters 7 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10887123/melkproductie-verplicht-verlagen-met-compensatie]'Melkproductie verplicht verlagen met compensatie'[/url]
Beste Jorinne,
de huidige PSA regeling kent geen maximum inname voor Boter en ook geen maximum inname voor Magere Melkpoeder. Er is alleen een maximum van ongeveer 100.000MT Kaas (verdeeld over een aantal lidstaten). PSA is open vanaf 7 Mei tot en met 30 Juni.
Kaas zal snel gebruik van gemaakt worden (kaas ligt toch te rijpen in de opslag = dus gratis geld). Boter verwacht men ook dat er gebruik van gemaakt zal worden , Poeder is twijfel: is de markt wel hoger op het moment dat het na 3 tot 6 maanden weer vrijvalt voor verkoop???
mvgr
Rik
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden