De sfeer op de wereldwijde zuivelmarkt lijkt steeds grimmiger te worden. Na India en de Verenigde Staten is het ook de beurt aan Canadese melkveehouders om hun kostbare melk weg te laten lopen.
De melkveehouders in Canadese provincie Ontario ontvingen 31 maart een bericht van Dairy Farmers of Ontario, de instantie die de melk voor de melkveehouders in Ontario verhandeld, dat ze mogelijk melk zouden moeten laten weglopen. Amper 2 dagen later werden de eerste melkveehouders gesommeerd dit daadwerkelijk te doen.
Verschillende provincies de dupe
De uitbraak van het coronavirus heeft er voor gezorgd dat er een in verschillende provincies een melkoverschot is. Nu scholen, bedrijven en restaurants gesloten zijn, is de afzetmarkt flink gekrompen. Hierdoor komen verwerkers in de problemen. Ze kunnen de melk en zuivelproducten nu al niet kwijt, daarom proberen ze extra aanvoer te voorkomen. Melkveehouders worden overigens wel gewoon gecompenseerd voor de melk die ze niet kunnen afzetten.
Niet alleen Ontario wordt hiermee geconfronteerd, ook in de provincie Saskatchewan moeten melkveehouders gedwongen melk laten lopen. Nu wordt de melk, volgens berichtgevingen, in Saskatchewan nog wel opgehaald, om vervolgens gedumpt te worden. In Ontario is dat niet het geval. De melkveehouders daar krijgen via een telefoontje te horen dat de melk niet opgehaald wordt.
Andere provincies laten nog weinig van zich horen. Canada’s grootste zuivelprovincie, het Franstalige Quebec, heeft nog geen statement afgegeven. Wel verschijnen er berichten op Twitter waarin te zien is dat melkveehouders uit Quebec melk weg laten lopen. De provincie Alberta heeft aangegeven te willen kijken naar mogelijkheden om zuivelproducten als boter en kaas op te kunnen slaan en onderzoekt de mogelijkheden om melk te doneren aan voedselbanken.
Canadese zuivelsector
De Canadese zuivelmarkt wordt anders geregeld dan we in Nederland gewend zijn. In Canada kent elke provincie een tussenschakel die de melk doorverkoopt aan de verwerkers. De provincie Ontario heeft Dairy Farmers of Ontario, Alberta heeft Alberta Milk en Saskatchewan heeft SaskMilk. Deze organisaties vermarkten de melk en verkopen het voor de melkveehouders. Daarbij maakt Canada nog gebruik van een quotum systeem, waarin verwerkers de melk af moéten nemen. Hierdoor zijn de melkveehouders verzekerd van afzet en blijft de markt, en daarbij de prijs, stabiel.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10886533/na-india-en-vs-moet-ook-canada-de-melk-laten-lopen]Na India en VS moet ook Canada de melk laten lopen[/url]