Shutterstock

Nieuws India

Duizenden liters melk door de goot in India

31 Maart 2020 - Jorine Cosse - 1 reactie

Steeds meer landen stellen een lockdown in, zo ook ’s werelds grootste melkproducent: India. De Indiase bevolking dient 21 dagen binnen te blijven. Een waar fiasco voor de melkveehouders in het land. Inmiddels hebben ze al duizenden liters melk weg moeten spoelen.

De Indiase regering stelde vorige week woensdag (25 maart) een lockdown in om verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan. ‘Even’ naar buiten gaan zit er voor de inwoners van het Aziatische land niet meer in. Wie zich er aan waagt om de straat op te gaan wordt hier hard handig voor gestraft: de Indiase politie treedt hard op. De politie deelt stokslagen uit en vernederd mensen die zich op straat wagen. Eten halen is dus ook geen optie, laat staan een kannetje melk.

Melk dumpen
Dat laatste is een enorme strop voor de melkveehouders in India. In de hoofdstad Agartala van de provincie Tripura zien melkveehouders zich genoodzaakt om de melk weg te spoelen. Doordat inwoners de straat niet meer op durven en winkels gesloten zijn kunnen de melkveehouders hun melk niet meer kwijt.

De meeste melkveehouders in Agartala wonen in de (krotten)wijk Goalabasti. In dit gebied leven zo’n 15.000 melkkoeien. Om de melk te kunnen afzetten zijn de melkveehouders grotendeels afhankelijk van de sweetmeat shops (winkel met combinatie zoetigheden en vlees) die door de hele stad Agartala verspreid zijn. Hiervoor moeten ze gebruik maken van hun motor of fiets. Nu dit niet kan, behouden de melkveehouders enkel de noodzakelijk hoeveelheid melk voor hun eigen gezinnen. De rest gaat de goot in.

Prijzen kelderen fors
De afnemende vraag naar melk heeft er ook voor gezorgd dat de prijs van melk enorm gekelderd is. Melkveehouders verkopen de melk normaal voor 80 Indiase roepies (€0,97) aan huishoudens en voor 45 Indiase roepies (€0,45) aan sweetmeat shops. Inmiddels zijn de prijzen gehalveerd. Geld verdienen zit er voor de Indiase melkveehouders dus bijna niet in.

Een ander bijkomend probleem is het verkrijgen van voer. De lockdown heeft er voor gezorgd dat de voerleveranciers ook gesloten zijn. Hierdoor krijgen steeds meer melkveehouders te maken met ondervoeding bij de koeien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
gewone boer 31 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10886477/duizenden-liters-melk-door-de-goot-in-india]Duizenden liters melk door de goot in India[/url]
toen ik in oktober daar rond had gebanjerd
ben ik voor Nederlandse begrippen veel ondervoede
mensen en runderen tegen gekomen
de Hollandse plofkip was wel zo dik als we hier gewend zijn
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden