Exploderende prijzen voor varkensvlees in China. Recordhoge uienprijzen in India. Ontwrichtende bosbranden in Australië. Het zijn allemaal gebeurtenissen die voor volatiele voedselprijzen zorgen. Boerenbusiness schetst (in de periode rondom Kerst en nieuwjaar) in een reeks artikelen de voedselissues op de verschillende continenten. We trappen af met Oceanië, wat specifieker Australië.
In Australië is het namelijk droog. Gortdroog zelfs. Al jaren is er in grote delen van het land nauwelijks regen gevallen. Het lijkt wel of het elk jaar droger wordt. Nog voor de zomer 'down under' daadwerkelijk was begonnen, lagen de dagtemperaturen al boven de 40 graden Celsius. Boeren in het land kunnen niet veel anders dan dealen met de steeds nijpender wordende situatie, die volgens sommige geleerden het gevolg is van klimaatverandering.
Lage tarweoogst
Een gebrek aan regen maakt dat de gewassen slecht groeien. De zomer van 2018 was de droogste in 50 jaar tijd en de tarweoogst van 2019 was de kleinste in 11 jaar tijd. Daarmee valt de tarweoogst (wat het belangrijkste gewas is) 35% lager uit dan het 10-jarig gemiddelde. Ook de andere gewassen kwijnen weg. De 'Aussies' produceerden dit jaar slechts een slordige 17 miljoen ton, wat bijna een halvering is van de recordhoge oogst van 2016.
Australië is daardoor verdwenen uit de top van grootste tarwe-exporteurs. Voorheen was Australië nog een top-3 exporteur, maar door de droogte is het land weggezakt tot de 11 plek. Slechts een kleine 3% van de wereldwijde tarwe is nog afkomstig uit Australië. Door droogte aan de oostkust is de binnenlandse vraag naar tarwe toegenomen en dit gaat ten koste van de export.
Droogte decimeert melkproductie
Voor de Australische (melk)veehouders zijn het eveneens zware tijden. De melkproductie is de laatste jaren flink opgedroogd en zakt in 2020 naar schatting van het Amerikaanse landbouwministerie tot het laagste niveau in 25 jaar. De daling in productie is grotendeels te wijten aan de aanhoudende droogte, waardoor de melkveehouders ruwvoer moeten bijkopen. Ruwvoer is echter schaars en daardoor duur. De droogte zorgt ook voor een watertekort, waardoor ook de waterprijzen in de lift zitten.
Veel melkveehouders kunnen de oplopende kosten niet meer bijbenen, waardoor zij genoodzaakt zijn om hun beste koeien te ruimen. Dit wordt mede gestimuleerd door de goede vleesprijzen. China is namelijk aan de markt voor Australisch rundvlees, omdat het land kampt met een groot tekort aan (varkens)vlees.
Korte termijn politiek
Met andere woorden: Australische melkveehouders doen aan korte termijn politiek. Daarmee drukken zij de kosten, maar tegelijkertijd vallen daarmee ook hun productiemiddelen weg. Er klinken nu zelfs geluiden dat Australië een netto-zuivelimporteur wordt, wanneer de productie niet snel aantrekt. Het opbouwen van een kudde kan echter jaren duren.
De Australische overheid werkt aan een noodplan om de melkveehouderij er weer bovenop te krijgen. Dit plan verschijnt naar verluidt in de loop van 2020. Ook heeft het Australische ministerie van landbouw $15 miljoen vrijgemaakt voor een pakket met ondersteunende maatregelen en tevens is er $6,9 miljoen beschikbaar gesteld voor subsidies om de energiekosten te verlagen.
In december 2019 heeft de zuivelsector samen met de overheid de zogenoemde 'Dairy Code of Conduct' opgesteld. Dit moet melkveehouders houvast bieden in de onderhandelingen over een faire melkprijs, wat in deze moeilijke tijden van groot belang is.
Alleen regen helpt
Alle goede bedoelingen van de Australische overheid ten spijt, alleen veel regen kan het tij voor de geplaagde boeren keren. Toen in november de droge delen van het land eindelijk op regenval getrakteerd werden, konden veel boeren hun geluk niet op. Er is echter veel meer vocht nodig. Sommige delen van het land hebben namelijk al in geen 5 jaar regen gehad. Meteorologen verwachten echter dat de zomer van 2020 opnieuw warm en droog wordt. In december liepen de temperaturen opnieuw op tot 45 graden Celsius. Op korte termijn is er dus geen zicht op dat de situatie verbeterd.
Hevige bosbranden
Sterker nog: de situatie verslechterd met de dag. Australië heeft ondertussen al wekenlang te kampen met extreme bosbranden in verschillende deelstaten, zoals New South Wales en Victoria. Volgens persbureau Reuters zijn door de bosbranden al 6 mensen omgekomen. Ook zijn er honderden huizen verwoest. In totaal ging al 1,2 miljoen hectare aan natuur in vlammen op. Dit gebied is zo groot als de provincies Groningen en Overijssel bij elkaar. De droogte werkt dus op alle fronten ontwrichtend voor de samenleving. De verwachting is dat de regen nog maanden op zich laat wachten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10885138/voedselissues-uitgelicht-droogte-in-australi]Voedselissues uitgelicht: droogte in Australië [/url]