Eigen foto

Nieuws Weer

Extreme neerslag teistert Centraal-Europese landen

Maandag 11:15 uur - Niels van der Boom

Extreme regenval in Polen, Tsjechië, Hongarije, Roemenië en Oostenrijk heeft voor enorme verwoesting gezorgd. Storm Boris bracht honderden millimeters water in een korte tijd, waardoor op veel plekken overstromingen zijn ontstaan. De impact op dorpen, steden en de landbouw is gigantisch.

Doordat koude lucht uit het noorden en warme lucht uit het zuiden met elkaar zijn vermengd geraakt in Centraal en Oost-Europa – en vervolgens gevangen werd gehouden tussen twee hogedrukgebieden – is een weerpatroon ontstaan, waarbij in korte tijd gigantische hoeveelheden neerslag zijn gevallen. Op grotere hoogte viel die neerslag in de vorm van sneeuw. Het is voor het eerst dat al in september sneeuw valt in de Oostenrijkse Alpen.

500 millimeter neerslag
In Polen heeft president Donald Tusk de neerslag tot officiële natuurramp uitgeroepen. Vooral het zuiden, woiwodschap Neder-Silezië, is getroffen. Aan de andere kant van het Reuzengebergte, in Tsjechië, is de ramp zo mogelijk nog groter. In vier dagen tijd viel bijna 500 millimeter neerslag, terwijl gemiddeld 700 millimeter per jaar valt in het land. Inwoners in de verschillende landen zetten zich schrap, want de overstromingen zijn nog niet ten einde.

Andere landen kregen met iets minder water te maken, maar de heftige neerslag zorgt wel voor problemen. In Polen gaat het om 120 millimeter of meer en in Roemenië is 160 millimeter in een dag tijd gevallen. Het waterniveau van rivier de Donau heeft inmiddels bijna een recordstand bereikt.

Impact op landbouw
Wat de impact is op de landbouwsector is per land, is nu nog lastig te zeggen. Het Tsjechisch landbouwministerie waarschuwt voor schade aan de gewassen. Vooral aardappelen en suikerbieten worden genoemd, aangezien die nu nog in het veld staan en erg gevoelig voor wateroverlast zijn. Ook erosie is een probleem. Veehouderijbedrijven zijn ook getroffen door overstromingen, waardoor stallen soms in het water staan.

De wateroverlast volgt na een zeer hete zomer, soms de warmste ooit gemeten, en grote droogte in Centraal-Europa. In 1997 werden de landen ook opgeschrikt door een verwoestende hoeveelheid neerslag. Het huidig extreme weer is vergelijkbaar of zelfs nog erger dan 27 jaar geleden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.

Meer over

weeragroweer
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Weerupdate met Robert de Vries

Orkaan kan weer in West-Europa op de schop gooien

Weerupdate met Robert de Vries

Pittige zomerse oprisping met zon en warmte op til

Nieuws Suiker

Cosun: opbrengst bietsuiker gaat dit jaar tegenvallen

Nieuws Aardappelen

Week van de waarheid voor restant pootseizoen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden