Shutterstock

Nieuws Runderslachtingen

NVWA-medewerkers uiten kritiek op mobiel slachthuis

24 September 2019 - Susan Drenth - 3 reacties

Verschillende medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben forse kritiek geuit op mobiele slachthuizen. In Noord-Nederland loopt sinds 2019 een proef waarbij veehouders hun gewonde en kreupele koeien bij huis kunnen laten slachten, maar deze oplossing schiet volgens de toezichthouder haar doel voorbij.

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) gaf in 2018 goedkeuring voor de proef, omdat gewonde dieren hierdoor alsnog kunnen worden geslacht. Volgens de medewerkers van de NVWA worden echter vooral chronisch kreupele dieren geslacht, en amper koeien die een verwonding hebben opgelopen (zoals een gebroken been).

Dierenwelzijn onder druk
Diverse medewerkers van de NVWA, die meewerken aan de pilot, melden dat de regelgeving door middel van deze mobiele slachthuizen omzeild wordt. Volgens de medewerkers ondermijnt de NVWA de eigen autoriteit; het zit ze voornamelijk dwars dat veehouders kunnen verdienen aan de zieke en kreupele dieren.

Een dierenarts van de NVWA meldt bij RTL Nieuws: "De runderen kunnen soms niet eens staan. Via het zogenaamde 'mobiele slachthuis' stimuleer je veehouders om hun vee niet te behandelen, waardoor dieren onnodig lang lijden." Een andere medewerker stelt dat dieren die door mobiele slachthuizen worden geslacht 'risicodieren' zijn. Dit omdat deze runderen ziek of gewond zijn bij de slacht.

Daarbij heerst ook bij de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Dierengeneeskunde (KNMvD) interne onenigheid over de proef: "De inzet van het mobiele slachthuis mag namelijk niet leiden tot het onthouden van nodige zorg aan dieren", vinden zij. 

Dokkum pareert kritiek
Volgens de woordvoerder van slachthuis Dokkum, die een mobiel slachthuis exploiteren, zijn de zorgen van de NVWA-medewerkers onterecht. Het bedrijf wijst erop dat alle boeren zelf verantwoordelijk zijn voor het dierenwelzijn op hun bedrijf. Ook blijkt uit de ervaring van het slachthuis dat veehouders er alles aan doen om een dier gezond te krijgen en op het bedrijf te houden. Slachthuis Dokkum heeft ook aangifte gedaan tegen 4 medewerkers van de NVWA wegens smaad.

Deze week word de pilot door alle betrokkenen, waaronder het ministerie en de NVWA, geëvalueerd. Dan wordt er tevens besloten over het mobiele slachthuis mag blijven, of van de weg wordt gehaald. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
tem 24 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10884103/nvwa-medewerkers-uiten-kritiek-op-mobiel-slachthuis]NVWA-medewerkers uiten kritiek op mobiel slachthuis[/url]
het heeft weer wat gevonden om de aandacht van hun eigen blunders weg te drukken.
Spuit 11 24 September 2019
De medewerkers van de NVWA laten in slachterijen aan de band steken vallen. Terwijl ze daar alleen aan de band hoeven staan en keuren.
Men zal moeten reizen en zelf nadenken om te keuren in het mobiele slachthuis. Als het personeel niet capabel is moet het maar wegwezen
s riedstra 24 September 2019
Weer de RTL die met dit bericht komt, en de medewerkers van de NVWA moeten door minister Schouten worden ontslagen de proef is nog niet eens afgelopen en zij komen dan anoniem met berichtgeving, lijkt nergens op
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden