Shutterstock

Nieuws Sectoraanpak

Melkveehouder: 'Haal hoger saldo met minder stikstof'

22 Mei 2019 - Eric de Lijster - 2 reacties

Melkveehouders moet de handschoen zelf oppakken om de stikstofproductie te reduceren. Dit is de kern van de Sectoraanpak Stikstofreductie Melkveehouderij die woensdag 22 mei in Werkendam is gepresenteerd. Dit biedt ondernemers ook voordelen. "Een hogere stikstofefficiëntie kan een hoger saldo opleveren", zei Geert Stevens, melkveehouder uit Holten (Overijssel).

De melkveehouderij moet de stikstofproductie terugdringen, omdat het Nederlandse stikstofplafond afgelopen jaar lijkt te zijn overschreden. De definitieve berekening wordt binnenkort gepresenteerd. Nederland moet van de Europese Commissie onder dit plafond blijven. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) dreigde eerder al met maatregelen om de stikstofproductie terug te dringen, bijvoorbeeld door een generieke korting. Zij riep de sector toen ook op om met een eigen plan te komen.

'Sleutel ligt bij melkveehouders'
Dat plan is door LTO Nederland, Nevedi, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Netwerk Grondig, de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) nu opgesteld. Deze aanpak bestaat uit 3 onderdelen: het kennis- en bewustwordingsproces bij melkveehouders, de voer- en managementmaatregelen en het sturen op individueel bedrijfsniveau. "De sleutel ligt echter bij melkveehouders zelf", zegt Wil Meulenbroeks, de voorzitter van LTO Melkveehouderij.

Aan melkveehouders wordt gevraagd vrijwillig met het terugdringen van stikstof op zijn melkveebedrijf aan de slag te gaan. "In het hoofd van de melkveehouder moet de knop omgaan", volgens Meulenbroeks. "Daarom kiezen we voor deze integrale aanpak. Want, er zitten niet alleen nadelen aan." Dat beaamt Geert Stevens, melkveehouder in Holten. Als deelnemer aan 'Koeien & Kansen' heeft hij ervaring opgedaan in het verbeteren van de stikstofefficiëntie.

Volgens Stevens is het daarbij vooral belangrijk dat er een goede balans is tussen een rantsoen met energie en een rantsoen met eiwit. Voor een lagere stikstofproductie is echter ook het beheersen en het verlagen van het gehalte ruw eiwit in het voer van belang. "Daar moet de boeren zich beter van bewust zijn." Voor het verbeteren van de eiwitbenutting wordt in de sectoraanpak het 'tankmelkureumgehalte' als belangrijke indicator genoemd. Er wordt aan een benchmark gewerkt, waarbij een melkveehouder zijn resultaten kan vergelijken met die van collega's in de regio en het landelijk gemiddelde.

Praktisch aanpassingen
Volgens Stevens kan het gehalte stikstof in het voer met wat praktische aanpassingen worden verlaagd, bijvoorbeeld door het rantsoen tijdig aan te passen op weidegang. Daarbij moet een ondernemer wel weten wat er zowel in weidegras, basisvoer en krachtvoer zit. "Het ruwe eiwit heeft niet alleen te maken met krachtvoer. Je kan er ook zelf op sturen, bijvoorbeeld door te zorgen dat het eiwitgehalte in de graskuil niet te hoog is. Ook de bemesting speelt hierin een belangrijke rol, net als de verhouding gras en snijmaïs in het rantsoen."

Binnen het project Koeien & Kansen is het doel om de stikstofefficiëntie met 1% te verhogen. "Wanneer je dit als doel stelt en met je erfbetreders bespreekt, dan kan je er ook naar toewerken", zegt Stevens. Volgens hem kan een goed stikstofplan de melkveehouder veel winst opleveren, zowel voor zijn bedrijf als zijn omgeving. "Het belangrijkste is dat het een hoger saldo kan opleveren, omdat je efficiënter werkt. Verder kan je als bedrijf een lagere ammoniakuitstoot, een lagere CO2-footprint, een duurzamere melkveestapel en een betere kwaliteit van grond- en oppervlaktewater realiseren."

Volgens Wil Meulenbroeks worden het plan van aanpak in de komende maanden uitgerold. Oftewel: binnenkort gaat iedere melkveehouder daar via een van zijn adviseurs kennis mee maken. Of de aanpak voldoende is voor minister Schouten om een generieke korting te vermijden, blijft een vraagteken. "Wij willen niet aan een generieke korting denken", zo meldt Meulenbroeks. "Met onze aanpak heeft de minister een sterker verhaal in Brussel te vertellen, waarbij wij verwachten dat dit overtuigend genoeg is."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
tem 22 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10882566/melkveehouder-haal-hoger-saldo-met-minder-stikstof]Melkveehouder: 'Haal hoger saldo met minder stikstof'[/url]
beste reductie is derogatie schrappen.
Pius Floris 22 Mei 2019
De grootste klappen kunnen worden gemaakt door met hulp van toegepaste bodembiologie, mycorrhiza’s en organische meststoffen het gras te bemesten. Dat levert een hogere voedingswaarde en betere vertering zodat minder stikstof vrijkomt. De tweede (maar veel grotere) stap zou kunnen zijn om urine en poep zo snel mogelijk van elkaar te scheiden, zoals ook gebeurt tijdens weidegang. (Poep OP de grond. Urine IN de grond). Je kunt ook denken aan Biovin strooien op de roosters zodat minder ammoniak ontstaat en na uitrijden betere bodembiologie ontstaat.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Mestkrimp blijft nog te hete aardappel voor sector

Nieuws melk

Melkproductie volgt prijs niet meer in Duitsland

Achtergrond Stikstofstemming

Planbureau ziet zorg én veerkracht veehouderij

Achtergrond Stikstofstemming

Gedichten, visioenen en nachtmerries over de boer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden