Shutterstock

Achtergrond Melkveehouderij

Melkplas Nieuw-Zeeland zit aan limiet

10 Mei 2019 - Jeannet Pennings - 1 reactie

Na 20 jaar van ongebreidelde groei van de zuivelindustrie in Nieuw-Zeeland, zal het tij spoedig gaan keren. Althans, dat is de verwachting van Rabobank. Dit heeft er volgens de bank vooral mee te maken dat de milieulimieten van het land zijn bereikt.

In de komende 5 jaar wordt jaarlijks een groei van 'slechts' 1,6% verwacht, meldt het Nieuw-Zeelandse nieuwsplatform Stuff. Dat is een ander beeld dan in de afgelopen 20 jaar te zien was, want in die jaren verdubbelde de melkproductie en groeide deze jaarlijks met 4,1%. Die groei zag Rabobank 5 jaar geleden al afzwakken. Het duurde echter langer dan verwacht voordat de kentering uiteindelijk doorzette.

De cijfers komen uit het rapport 'Survive or Thrive', waarin Rabobank naar 2022 vooruitkijkt. Volgens analist Emma Higgins heeft de kentering van de zuivelmarkt grote gevolgen voor de keten. De krimpende melkveestapel zorgt er onder andere voor dat melkverwerkers de komende jaren moeite krijgen hun bestaande en geplande capaciteit in te vullen. Dat zal leiden tot voorzichtigheid met betrekking tot het doen van investeringen.

Krimp op Noordereiland
De melkveestapel in Nieuw-Zeeland is in 2018 met 0,7% geslonken tot 5,01 miljoen koeien. Wat opvalt, is dat het aantal koeien op het Noordereiland met 2,8% daalde, terwijl de melkveestapel op het Zuidereiland juist met 2,8% toenam. Van oudsher vormt het Noordereiland de kern van de melkveehouderij, maar inmiddels komt 40% van de melkproductie vanaf het Zuidereiland.

Ondanks deze afvlakkende groei, verwacht Rabobank niet dat veehouders direct profiteren van de hoge melkprijs. Dit omdat Nieuw-Zeeland sterk afhankelijk is van de zuivelexport; met name naar China, en dus zullen de grilligheden op de wereldmarkt voelbaar blijven. Het dwingt veehouders tegen een lage kostprijs te produceren.

De melkveehouders met een scherpe kostprijs hebben waarschijnlijk het meeste voordeel van de groeiende concurrentiestrijd tussen de diverse melkverwerkers. Daarbij zijn de vooruitzichten gunstiger voor boeren die investeren in onder meer weidemelk en duurzaamheidsaspecten. Zo wil Fonterra, verreweg de grootste zuivelcoöperatie in het land, de komende jaren inzetten op duurzame melkstromen.

Nummer 7 van de wereld
Nieuw-Zeeland is het zevende land in de wereldwijde melkproductie en produceert 22,2 miljoen ton per jaar. De top 3 wordt gevormd door India (174 miljoen), Europa (160,9 miljoen) en de Verenigde Staten (100,1 miljoen). Qua zuivelexport is Nieuw-Zeeland, na de Europese Unie, de tweede grootste speler.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
hans 10 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10882420/melkplas-nieuw-zeeland-zit-aan-zijn-limiet]Melkplas Nieuw-Zeeland zit aan zijn limiet[/url]
Nieuw Zeeland, 5 miljoen koeien met 22 miljoen ton melk.
Nederland, 1.5 miljoen koeien , 14 miljoen ton melk.

JA, RABO? Waar zit men aan de limiet??

En milieu, hoeveel varkens en kippen worden er daar gehouden??
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Nieuws melk

Toch strengere regels melkverkoop aan huis

Nieuws melk

Fonterra ondergraaft eigen claim CO2-arme melk

Nieuws melk

Melkproductie volgt prijs niet meer in Duitsland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden