Shutterstock

Nieuws Fosfaatrechten

Pachtersbond: 'Oordeel van rechter is onbegrijpelijk'

28 Maart 2019 - Wouter Baan - 4 reacties

De Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BLHB) is verbolgen over de uitspraak die het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dinsdag 26 maart deed. Het stelt dat verpachters aanspraak kunnen maken op fosfaatrechten. "De uitspraak is oneerlijk en bovendien onverteerbaar", zegt Hans Meijer, de waarnemend voorzitter bij BLHB.

Het vonnis van de rechter betekent dat de verpachters aanspraak kunnen maken op de fosfaatrechten van de pachtende melkveehouders, al moet er dan wel sprake zijn van langdurige pacht. Dit is het geval wanneer op 2 juli 2019 sprake is van een reguliere of geliberaliseerde overeenkomst die bij het aangaan minimaal 12 jaar duurt. Meijer, die zelf akkerbouwer is in Zeeuws-Vlaanderen, vindt dat de verpachters in beginsel geen aanspraak mogen maken op fosfaatrechten. "De pachter betaalt immers al pacht."

Verpachter is geen veehouder
Volgens Meijer is de uitspraak van de rechter een voortborduursel op de systematiek die in de tijd van het melkquotum gehanteerd werd. "Diverse juristen hebben daarvan naderhand gezegd dat deze systematiek mank was." Door de uitspraak kan de verpachter fosfaatrechten opeisen, maar deze verpachter is doorgaans geen veehouder en kan zodoende geen fosfaatrechten op naam krijgen. 

Daarmee is de uitspraak van het gerechtshof volgens de bond praktisch onuitvoerbaar. Meijer verwacht dat de uitspraak voor veel problemen en procedures gaat zorgen. "Veel melkveehouders maken immers langjarig gebruik van pachtgronden. Daarnaast gaan er in de komende jaren nog honderden melkveehouders stoppen."

Onderbouwing is mager
Wat de pachtersbond vooral steekt, is de magere onderbouwing van de rechter. "Dit maakt het nog moeilijker de uitspraak te accepteren en een plaats te geven", zo vertelt Meijer. Het gerechtshof geeft bijvoorbeeld als argumentatie dat de grond aan het einde van de pachtperiode minder waard is als deze zonder fosfaatrechten wordt opgeleverd. BLHB is van mening dat deze veronderstelling niet juist en niet bewijsbaar is. "De uitspraak verliest hierdoor gezag", vindt Meijer. 

De ondergrens voor wanneer de verpachter aanspraak kan maken op de fosfaatrechten, is gesteld op 15 hectare. Meijer vindt dat dit getal uit de lucht gegrepen is, net zoals de verdeling van 50% voor gebouwen en 50% op grond. "Als de rechter van mening is dat verpachters aanspraak maken op fosfaatrechten, dan zou het eerlijker zijn om geen ondergrens te hanteren. Nu valt een verpachter met bijvoorbeeld 14,8 hectare buiten de boot."

In cassatie
Gezien de teleurstellende uitspraak, ligt het volgens Meijer voor de hand om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Wanneer de cassatierechter tot hetzelfde oordeel komt als het gerechtshof, dan zal de BLHB zich in de uitspraak berusten. "We leven in een democratisch land, waarbij een onafhankelijke rechter uiteindelijk bepalend is. Ook als de uitspraak voor ons als pachtersbond onredelijk is." 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
vanplateringen 28 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881856/pachtersbond-oordeel-van-rechter-is-onbegrijpelijk]Pachtersbond: 'Oordeel van rechter is onbegrijpelijk'[/url]
Nou, nou Meijer, onafhankelijke rechters bestaan niet. Doe niet zo naïef a.u.b. Je moest eens weten hoe alles in elkaar steekt, je zou schrikken.
Claas 28 Maart 2019
Die rechters snappen ook wel dat ze op deze manier helpen aan het snel verminderen van de dierenstapel in Nederland.
jef 29 Maart 2019
Al eens van de econostra gehoord
voor niks melker 29 Maart 2019
Dit wordt de doodsteek voor de pacht in Nederland,straks nog nieuwe pachtwetgeving er over heen en het is einde oefening.
Dan is de situatie voor de pachters weer als in de jaren 1920 ,1930.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Grond

'Pacht niet voor natuur waar landbouw bijzaak is'

Nieuws Grond

‘40 procent van pacht niet volgens afspraak’

Nieuws Grond

Landschapbeheer harde eis in pachtcontract bij ASR

Nieuws Grond

Pachtnormen in de lift na goede jaren voor de boer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden