Een veelgehoord punt van kritiek op melken met robots is het feit dat er gebruikt wordt gemaakt van brok om (tijdens de melkbeurt) het dier te voeren. Lely introduceert daarom de zogenoemde 'Commodity feeder', waarmee ook droge en natte voergrondstoffen zijn te voeren.
De Astronaut-melkrobots kunnen nu nog alleen met brok overweg. Vanaf volgend jaar komt daar verandering in. Ook bestaande A4- en A5-robots kunnen worden omgebouwd met een Commodity feeder.
Hogere voerprijs
De brok die nu wordt aangeboden, heeft dubbel effect. Enerzijds als een aanvulling op het voer aan het voerhek en anderzijds als een lokkertje, zodat de dieren de robot eerder bezoeken. Het nadeel is dat dit voer (de concentraten) een hogere prijs met zich meebrengen.
De versie voor ruwe voergrondstoffen kan overweg met (geplette) gerst, haver, maïs of een gemengd rantsoen. Vooral de bedrijven die zelf hun voergewassen telen, zijn de (financiële) voordelen volgens Lely groot. De prijs van brok fluctueert namelijk sterk.
Het systeem kan worden ingesteld op basis van het gehalte droge stof, de grootte van het product en de consistentie.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10880498/lely-robot-kan-met-goedkoper-voer-overweg]Lely-robot kan met goedkoper voer overweg[/url]