De stoppersregeling voor melkveehouders die vanaf 20 februari wordt opengesteld, heeft ook gevolgen voor pacht. Verpachters willen niet achterblijven met grond en infrastructuur zónder fosfaatrechten. Verder kunnen stoppende melkveehouders een liquiditeitsvoorschot krijgen op de verkoop van fosfaatrechten.
Verpachters willen voorkomen dat zij, na bedrijfsbeëindiging door de pachter, achterblijven met grond en infrastructuur zónder fosfaatrechten. De Federatie Particulier Grondbezit (FPG) adviseert verpachters dan ook om goede afspraken te maken met pachters over de stoppersregeling. Door vooraf het gesprek aan te gaan kunnen volgens de FPG vervelende situaties of zelfs juridische conflicten achteraf worden voorkomen. Er is namelijk nog veel onduidelijk over de waarde en eigendomsverdeling van fosfaatrechten bij verkoop ervan.
De federatie vergelijkt de situatie met de invoering van de melkquotering. Toen is, na jarenlange opbouw van jurisprudentie, uiteindelijk een eigendomsverdeling van 50/50 aanvaard tussen pachter en verpachter. Indien de pachter stopte met zijn melkveehouderij leverde hij zijn deel van het melkquotum verplicht - tegen vergoeding - terug aan de verpachter.
De stoppersregeling zorgt ervoor dat stoppende melkveehouders in aanmerking komen voor een premie per dier in 2017. Een aanvulling daarop is een liquiditeitsvoorziening door banken. Daarmee kunnen melkveehouders in 2017 een liquiditeitsvoorschot krijgen op de verkoop van fosfaatrechten per 2018.
Dit is een extra stimulans om het moment van stoppen naar voren te halen en zodoende ook in 2017 een bijdrage te leveren aan het beperken van de fosfaatproductie. De voorziene ingangsdatum voor het stelsel van fosfaatrechten is 1 januari 2018.
De stoppersregeling maakt deel uit van het bredere fosfaatreductieplan van de melkveesector. In de komende dagen zal de subsidieregeling met de exacte voorwaarden worden gepubliceerd. De premie van de stoppersregeling is in de eerste tranche 1.200 euro per koe. De hoogte van het liquiditeitsvoorschot is nog onbekend. De Rabobank en staatssecretaris Van Dam gaan er vanuit dat er veel belangstelling is om te stoppen, mogelijk 5 tot zelfs 10 procent van de melkveehouders.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873300/Liquiditeitsvoorschot-bij-verkoop-van-fosfaatrechten]Liquiditeitsvoorschot bij verkoop van fosfaatrechten[/url]