Franse melk- en vleesveehouders voeren alweer enkele actie om het gebrek aan inkomen onder de aandacht te brengen. Woensdag ging de Franse landbouwminister Stephane le Foll overstag en maakte hij bekend op een verkapte manier de ondernemers tegemoet te komen.
Een pakket aan maatregelen, 24 punten en 6 prioriteiten, ter waarde van 1.100 miljoen euro moet de naar schatting 15.000 tot 20.000 agrarische ondernemers die in de financiële problemen verkeren gaan helpen. Zo komt er 600 miljoen beschikbaar voor zowel vleesveehouders als melkveehouders voor het verminderen van diverse belastingen, waaronder btw. Daarnaast staat de openbare investeringsbank garant voor leningen ter waarde van 500 miljoen euro. Nog eens 50 miljoen wordt uitgetrokken om agrarische ondernemers die in moeilijkheden verkeren te helpen met hun schulden.
Veel van de maatregelen hebben betrekking op de vleessector. Want de belangrijkste oorzaak van de protesten lijkt niet de melkprijs, maar de vleesprijs. Zo worden er onder meer richtlijnen genoemd voor het bevorderen van de consumptie van Frans vlees, maar ook om de export op Turkije, Libanon, Griekenland en Vietnam te bevorderen.
De maatregelen die de Fransen nemen zijn niet in strijd met het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Dit doordat het niet gaat om een subsidie, maar om maatregelen om verliezen bij ondernemers tegen te gaan.
Het pakket aan maatregelen presenteerde Le Foll na weken van acties door Franse agrarische ondernemers. Onder meer mest werd daarbij ingezet om hun punt duidelijk te maken. Woensdag was er geen sprake van het dumpen van mest op plaatsen waar het niet hoort, toen kozen de ondernemers voor acties met trekkers. Zo blokkeerde in Normandië ongeveer 200 trekkers de snelweg.
In 2009 begonnen de acties in de melksector ook in Frankrijk waarna melkveehouders in het zuiden van Duitsland van zich lieten horen. Daarna sloeg het over naar andere landen. Frankrijk bevindt zich in een iets andere positie dan de meeste Europese lidstaten, doordat de bedrijven daar vaak maar klein zijn en daardoor niet met de grote spelers in andere landen kunnen concurreren.
Onder meer supermarkten en slachterijen krijgen door de Franse ondernemers de zwarte piet toegespeeld en worden aangewezen als de oorzaak van de lage prijzen. Toch ontbreekt elk stukje bewijs voor deze theorie.
De problemen lijken eerder voort te komen uit een markt die worstelt met het grote aanbod. Deze worden nog eens aangejaagd door de economische problemen in veel Europese lidstaten die de vraag naar voedsel drukt. Ook vanuit Engeland klinken zorgelijk geluiden over de markt, waardoor de kans groot is dat dit het volgende land wordt waar de ondernemers van zich gaan laten horen.
Of de Franse ondernemers tevreden zijn met wat Le Foll ze biedt is niet duidelijk, waarmee het onzeker is of de acties nu achter de rug zijn. Ze hebben in elk geval wel de aandacht op zich weten te vestigen, nadat landbouwcommissaris Phil Hogan eerder had laten weten niet in te grijpen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10864886/Protesten-leveren-Franse-boer-miljoenen-op-]Protesten leveren Franse boer miljoenen op[/url]
SchandaligDit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10864886/Protesten-leveren-Franse-boer-miljoenen-op-]Protesten leveren Franse boer miljoenen op[/url]
Laat de markt z'n werk doen.
1.1 miljard over 20000 boeren, dat is €55000 de neus...
Voor wat? Een bedrijfsvoering die schijnbaar niet uit kan. Daarmee zijn het maatregelen om de hobby en kortzichtigheid van zielige, luie en steun trekkende prutsers te financieren.
Werkelijk stuitend en niet te bevatten door een gezond denkend mens.
Je ziet toch wel dat die seppl geen boer is
melluk schreef:Je ziet toch wel dat die seppl geen boer is
Je ziet direct dat melluk een bedrijfsblinde semi-ambtenaar is.
Open je ogen!
Subsidie maakt lui, landbouwsubsidie is brancheontwrichtend aan het worden.