Grote uitdaging voor melkmarkt

China zet kaders voor een zee van melk

16 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Fonterra snijdt in banen, in Bulgarije verdwijnt melk in de put, in de VS wordt melk gedumpt en de Franse melkveehouders protesteren. Een greep uit nieuwsberichten over melk. Wat is er aan de hand? De balans op de melkmarkt is zoek en met name China heeft hierin een grote rol gespeeld. Het is dan ook China die de kaders zet voor een zee van melk.

3,3

procent

nieuwe prognose groei economie China

Europa was en is nog steeds in de greep van de problemen in Griekenland. Het heeft er wellicht voor gezorgd dat de problemen in China iets meer naar de achtergrond verdwenen zijn, maar ook daar is heel wat aan de hand. Zo is de groeiprognose verlaagd naar 3,3 procent. Eerder stond deze nog ruim boven de 7 procent. 

Fonterra kreeg indirect meteen te maken met de problemen in China, via aandelen die ze hebben in een grote Chinese zuivelaar. Daarvan ging de waarde ongeveer een week geleden hard onderuit. Maar een ander facet van de Chinese markt maakte het de kiwi´s en dus de wereldmarkt al langer moeilijk. En dat is de import van zuivelfabricaten. 

Als oorzaak van de tegenvallende importcijfers wordt gewezen naar voorraden, maar ook de eigen melkproductie blijkt flink op stoom te zijn gekomen. Juist nu de wereldmarkt kampt met een overschot aan melk. Het heeft er alle schijn van dat er voor het eerst in de geschiedenis te veel koeien zijn. Sinds 2000 groeide de veestapel met 25 procent tot ongeveer 270 miljoen koeien. Onder de landen waar de veestapel het meest groeide bevindt zich China waar de omvang van de veestapel bijna verdriedubbelde tot 145 miljoen. 

Holsteiner produceert meer dan welke koe dan ook 

Een Britse consultant geeft aan dat niet zozeer het aantal koeien voor problemen zorgt, maar het ras koe. 'De zeer geliefde zwart en witte Holsteiner, welke als eerste werd gehouden in het noorden van Duitsland, Denemarken en Nederland, is wereldwijd in de armen gesloten.' De Holsteiner produceert meer dan welke koe dan ook en heeft daarmee de melkproductie een zet omhoog gegeven. 'Als gevolg daarvan steeg de wereldwijde melkproductie met een derde tot 782 miljoen ton. De consumptie in China steeg met de helft.'

De Chinese consumptie kreeg nog een extra duwtje in de rug als gevolg van beleid ingevoerd door Wen Jiabao in 2006. Het gaat hier om de 500 gram regel. Jiabao droomde er namelijk van dat elke Chinees toegang kreeg tot 500 gram zuivel, bijna twee keer zoveel als het wereldwijde gemiddelde. 'Sinds die tijd begon de Chinese melkbel te groeien.'

Jiabao hield hier echter geen rekening met de verschillen tussen Europeanen en Aziaten. Zo bestond het Chinese dieet uit rijst, groente, fruit en een kleine portie vlees. Veel Chinezen beschikken dan ook niet over het enzym om melk af te breken en worden als gevolg daarvan hangerig en ziek. 'Hierdoor is het maar de vraag hoe Chinezen aankijken tegen zuivel.'

Nu is de grote vraag of de melkhype die door China in gang gezet is niet gaat zorgen voor een melkcrisis. Nu al laten zowel Chinese, Europese en Amerikaanse melkveehouders melk weglopen. In Europa hebben de Polen en de Tsjechen al aan Europese Commissie gevraagd om de interventieprijs voor melk te verhogen. Zij kregen hierbij steun van Bulgarije, Roemenië, Spanje, Slovenië, Slowakije en Hongarije.

Omvangrijke melkproductie bron van lagere prijzen 

Hier voelde landbouwcommissaris Phil Hogan echter niets voor. Hij blijft voorstander van een vrije markt, waarbij de opmerking gemaakt werd dat de omvangrijke melkproductie de bron is van de lagere prijzen.

Aan de andere kant van de wereld heeft Fonterra het moeilijker. Het bedrijf heeft veel te danken aan China en ondervindt daardoor veel hinder van de minimale koopbelangstelling uit deze hoek. Er verdwijnen daarom 523 banen. Ook wordt er verwezen naar problemen bij de Australische onderdelen. In Australië worden ook de fabricaten uit Europa verwerkt.

Opmerkelijk is het dat er juist banen verdwijnen bij ingredients, ook babyvoeding, R&D, veiligheid, gezondheid en voedselveiligheid. Juist daar liet Fonterra de laatste paar jaar steken vallen, cruciaal voor een goede band met de Chinezen. 

Dat het menens is in Nieuw-Zeeland blijkt uit de melkprijsprognoses die nu al lager liggen dan de Australische prognoses. Als de vraag uit China uitblijft en de melk blijft komen is hier de onderkant van de markt nog niet bereikt. Het maakt duidelijk dat China bepaalt hoe groot de zee van melk wordt, tenzij melkveehouders massaal de rem in gaan trappen. 

      

  

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Henk 17 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10864783/China-zet-kaders-voor-een-zee-van-melk-]China zet kaders voor een zee van melk[/url]
Ja dat was te voorzien met de goede melkprijs van de laatste jaren. Precies op het moment dat de rem er af mocht (moest). De boeren willen wel, voor weinig hard werken. De politiek heeft bereikt wat het wilde, goedkoop voedsel, en boeren die niet anders kunnen dan doorploeteren.
mathieu 17 Juli 2015
Waar zijn al die profeten gebleven die goede tijden beloofde aan de melkveehouders. In Nederland keken de boeren uit naar bevrijdingsdag op 1 april 2015 zoals de Grieken uitkeken naar de komst van de euro.
De Nederlandse boer is top gefinancierd en kan vaak niet anders dan tegen de verdrukking in veel melk blijven produceren.
Wat de Grieken nu meemaken gaat de Nederlandse melkveehouderij meemaken op de wereldzuivelmarkt. Hier komen ongelukken van, maar ja wilde je toekomst hebben dan moest je groeien.
mathieu 17 Juli 2015
Waar zijn al die profeten gebleven die goede tijden beloofde aan de melkveehouders. In Nederland keken de boeren uit naar bevrijdingsdag op 1 april 2015 zoals de Grieken uitkeken naar de komst van de euro.
De Nederlandse boer is top gefinancierd en kan vaak niet anders dan tegen de verdrukking in veel melk blijven produceren.
Wat de Grieken nu meemaken gaat de Nederlandse melkveehouderij meemaken op de wereldzuivelmarkt. Hier komen ongelukken van, maar ja wilde je toekomst hebben dan moest je groeien.
bas 19 Juli 2015
Je weet het toch,als je een aap leert fietsen fietst hij jou uiteindelijk voorbij.
Viva 19 Juli 2015
zeg heren melkveehouders, het was toch duidelijk dat die hele chinese markt tijdelijk was, als daar in de viva, of libelle wordt geschreven dat moedermelk het veiligste en bezondste is, klapt die hele markt net zo makkelijk weg als dat die er gekomen is
duur verkopen duurt ook vaak niet lang, er wordt altijd gezocht naar alternatieven als het duur is
borstvoeding is goedkoop he
tnus nog ff 20 Juli 2015
Viva, een Chinese moeders hebben helemaal geen tijd voor borstvoeding
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Melk

China verbreedt onderzoek naar zuivelsteun EU

Nieuws melk

Ook Chinese zuivel heeft last van politiek in Peking

Analyse melk

China voert druk op EU-zuivel op in handelsruzie

Analyse melk

Chinese planeconomie botst met zuivelmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden