Shutterstock

Nieuws Grond

Geen steun pachtvisie van Rijksvastgoedbedrijf

3 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) steunt de pachtvisie van de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) niet. Dit heeft een woordvoerder van het RVB na ontstane onduidelijkheid aan Boerenbusiness laten weten.

De FPG meldde op de zijn website steun te hebben voor hun pachtvoorstel van onder meer het RVB. Daarop reageerde de Bond van Landpachters en Eigen-Grondgebruikers (BLHB) vandaag (donderdag 3 juni) met een bericht waarin zij stellen het vreemd te vinden dat het RVB zich in de politieke discussie mengt rondom de hervorming van het pacht beleid. De vertegenwoordigers van het RVB melden volgens de BHLB met enige regelmaat "dat de dienst een uitvoerende organisatie is die slechts vorm geeft aan beleidskeuzes welke op andere plaatsen binnen de rijksoverheid worden gemaakt".

Volgens de woordvoerder van het RVB zit de organisatie regelmatig aan tafel bij besprekingen rondom het pachtbeleid. "Maar wij zijn neutraal en daar kan zeker niet uit worden geconcludeerd dat we de eventuele uitkomsten ook onderschrijven", laat de woordvoerder van het RVB weten. "Morgen (vrijdag 4 juni) nemen we contact op de FPG voor een rectificatie op hun berichtgeving en beraden we ons op verdere stappen".

Reactie ministerie
De BHLB heeft naar aanleiding van het bericht van de FPG om opheldering gevraagd over het (vermeende) standpunt van het RVB en daartoe een brief gestuurd aan Staatssecretaris Knops van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waar het RVB onder valt, minister Schouten van LNV en de Vaste Kamercommissie van LNV. "We wachten gewoon de reactie van het ministerie op onze vragen af", laat Hans Meijer waarnemend voorzitter van de BLHB weten.

De FPG pleit onder andere voor het uitfaseren van de reguliere pacht en voor het in stand houden van geliberaliseerde pacht met een looptijd korter dan 6 jaar. Minister Schouten van LNV wil juist toe naar een systeem waarbij  langlopende pacht de norm wordt en kortlopende pacht de uitzondering. Continuïteit is volgens de minister belangrijk om het voor boeren makkelijker te maken investeringen voor de lange termijn te doen onder meer in verduurzaming en in de kwaliteit van de grond.

Nieuwe pachtvorm nodig
De FPG laat vrijdag 4 juni in een schriftelijke reactie weten reeds gesproken te hebben met RVB en geeft aan dat ze 'denken dat dit een geval van miscommunicatie is'. Een woordvoerder gaat daarbij verder in op de punten die FPG dwarzitten: Waar het om draait, en dat staat in onze pachtvisie, is dat FPG naar een duurzame grondgebonden landbouw wil. Hierbij is beschikbaarheid van grond cruciaal. Helemaal omdat banken steeds minder zullen willen financieren (de BaselIV-normen).

Langjarige pachtcontracten, waarbij voorwaarden gesteld kunnen worden aan het grondgebruik, zijn dan een aangewezen middel om grond maximaal beschikbaar te maken. Helaas is de huidige reguliere pachtvorm failliet. Door teveel dwingend recht, schommelende prijzen en een ontmoedigend fiscaal beleid. Dit vraagt naast kortlopende pacht om een nieuwe langjarige pachtvorm waarbij pachter en verpachter in onderlinge vrijheid afspraken maken inzake prijs, duur en grondgebruik.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
A. J. van Woerkom 4 Juni 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10892599/geen-steun-pachtvisie-van-rijksvastgoedbedrijf]Geen steun pachtvisie van Rijksvastgoedbedrijf[/url]
Er wordt al jaren gesteggeld over het pachtbeleid zonder ook maar een stap verder te komen. Gepraat wordt er veel maar iedere partij vanuit zijn eigen korte termijn belang.
Er zijn echter andere belangen die vele malen belangrijker zijn, en door partijen erkend worden tot aan de politiek aan toe.
Om die belangen de boventoon te laten voeren zullen we de ontstane problemen beter moeten analyseren vanuit oorzaak en gevolg en heb dat gedachtengoed 15 jaar geleden ook al eens gedeeld.

Als we de problemen willen oplossen zullen we het gedachtengoed moeten accepteren dat het een gezamenlijk probleem is. Het pachtsysteem dus drastisch op de helling moet en dan vanuit gezamenlijk belang, in verbinding met elkaar, de problemen oppakken.

Systeem innovatie dat vooraf is gegaan aan systeem ex-novatie kan goed ingericht een versnelling teweeg brengen. tevens kunnen enkele zaken, binnen het nieuwe systeem, de financierbaarheid ook beter geregeld worden.

Wanner gaat het lange termijn denken het korte termijn denken verslaan? Waar zijn de mensen die de uitdaging aandurven, vanuit wat onder bepaalde omstandigheden wel kan i.p.v. wat waarom iets niet kan? Het is helemaal niet zo moeilijk alleen het nieuw-denken moet even post vatten. Afzender bekend.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Grond

'Pacht niet voor natuur waar landbouw bijzaak is'

Nieuws Grond

‘40 procent van pacht niet volgens afspraak’

Nieuws Grond

Landschapbeheer harde eis in pachtcontract bij ASR

Nieuws Grond

Pachtnormen in de lift na goede jaren voor de boer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden