Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) steunt de pachtvisie van de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) niet. Dit heeft een woordvoerder van het RVB na ontstane onduidelijkheid aan Boerenbusiness laten weten.
De FPG meldde op de zijn website steun te hebben voor hun pachtvoorstel van onder meer het RVB. Daarop reageerde de Bond van Landpachters en Eigen-Grondgebruikers (BLHB) vandaag (donderdag 3 juni) met een bericht waarin zij stellen het vreemd te vinden dat het RVB zich in de politieke discussie mengt rondom de hervorming van het pacht beleid. De vertegenwoordigers van het RVB melden volgens de BHLB met enige regelmaat "dat de dienst een uitvoerende organisatie is die slechts vorm geeft aan beleidskeuzes welke op andere plaatsen binnen de rijksoverheid worden gemaakt".
Volgens de woordvoerder van het RVB zit de organisatie regelmatig aan tafel bij besprekingen rondom het pachtbeleid. "Maar wij zijn neutraal en daar kan zeker niet uit worden geconcludeerd dat we de eventuele uitkomsten ook onderschrijven", laat de woordvoerder van het RVB weten. "Morgen (vrijdag 4 juni) nemen we contact op de FPG voor een rectificatie op hun berichtgeving en beraden we ons op verdere stappen".
Reactie ministerie
De BHLB heeft naar aanleiding van het bericht van de FPG om opheldering gevraagd over het (vermeende) standpunt van het RVB en daartoe een brief gestuurd aan Staatssecretaris Knops van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waar het RVB onder valt, minister Schouten van LNV en de Vaste Kamercommissie van LNV. "We wachten gewoon de reactie van het ministerie op onze vragen af", laat Hans Meijer waarnemend voorzitter van de BLHB weten.
De FPG pleit onder andere voor het uitfaseren van de reguliere pacht en voor het in stand houden van geliberaliseerde pacht met een looptijd korter dan 6 jaar. Minister Schouten van LNV wil juist toe naar een systeem waarbij langlopende pacht de norm wordt en kortlopende pacht de uitzondering. Continuïteit is volgens de minister belangrijk om het voor boeren makkelijker te maken investeringen voor de lange termijn te doen onder meer in verduurzaming en in de kwaliteit van de grond.
Nieuwe pachtvorm nodig
De FPG laat vrijdag 4 juni in een schriftelijke reactie weten reeds gesproken te hebben met RVB en geeft aan dat ze 'denken dat dit een geval van miscommunicatie is'. Een woordvoerder gaat daarbij verder in op de punten die FPG dwarzitten: Waar het om draait, en dat staat in onze pachtvisie, is dat FPG naar een duurzame grondgebonden landbouw wil. Hierbij is beschikbaarheid van grond cruciaal. Helemaal omdat banken steeds minder zullen willen financieren (de BaselIV-normen).
Langjarige pachtcontracten, waarbij voorwaarden gesteld kunnen worden aan het grondgebruik, zijn dan een aangewezen middel om grond maximaal beschikbaar te maken. Helaas is de huidige reguliere pachtvorm failliet. Door teveel dwingend recht, schommelende prijzen en een ontmoedigend fiscaal beleid. Dit vraagt naast kortlopende pacht om een nieuwe langjarige pachtvorm waarbij pachter en verpachter in onderlinge vrijheid afspraken maken inzake prijs, duur en grondgebruik.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10892599/geen-steun-pachtvisie-van-rijksvastgoedbedrijf]Geen steun pachtvisie van Rijksvastgoedbedrijf[/url]