Shutterstock

Nieuws Prinsjesdag 2020

Verpachters balen stevig van nog hogere heffing

16 September 2020 - Eric de Lijster - 9 reacties

Verpachters van agrarische grond balen stevig van het nieuwe Belastingsplan voor 2021 dat het kabinet op Prinsjesdag heeft gepresenteerd. De vermogensrendementsheffing, die door hen wordt verfoeid, wordt daarin verhoogd met 1 procentpunt. De Federatie Particulier Grondbezit (FPG) ageert al geruime tijd tegen de hoogte van deze heffing voor haar leden.

De belangenbehartiger voor particuliere grondeigenaren is dan ook zeer teleurgesteld in de plannen van het kabinet. De plannen voorzien in een verhoging van het tarief van de algemene vermogensrendementsheffing van 30% naar 31%. Dit is tegen het zere been van de FPG. "De reeds onrechtvaardige en oneerlijke vermogensrendementsheffing wordt niet alleen in stand gehouden, maar zorgt voor een verdere verslechtering van de situatie", meldt de organisatie in een verklaring.

Doorn in het oog
De vermogensrendementsheffing is de FPG al jaren een doorn in het oog, omdat de heffing voor verpachte grond volgens deze organisatie hoger is dan de pachtopbrengst. Eerder heeft de federatie berekend dat in ruim de helft van de pachtgebieden de verpachter meer kwijt is aan heffing in box die dan hij/zij aan pacht binnenkrijgt. Dit negatieve saldo kan oplopen tot enkele honderden euro's. 

Dit negatieve verschil dreigt het komende jaar zelfs nog groter te worden, omdat (naast de beoogde verhoging van de heffing met een procentpunt) ook de pachtnorm in veel gebieden is verlaagd. De FPG geeft dan ook aan het ministerie van Financiën en de fiscale woordvoerders in de Tweede Kamer aan te spreken voor het wetgevingsoverleg over het Belastingplan 2021 op 26 oktober. De negatieve effecten van de heffing moeten worden ondervangen voor de grondeigenaren, vindt de FPG.

Nieuw beleid op lange baan
Volgens de federatie bevestigt de huidige ontwikkelingen nog maar eens het failliet van het  pachtbeleid. Landbouwminister Carola Schouten is weliswaar een nieuw pachtbeleid aan het voorbereiden, maar schuift dit geregeld op de lange baan door andere prioriteiten (zoals onder andere corona en stikstof). De FPG constateert nu dat de consultatie voor het wetsvoorstel voor het nieuwe pachtbeleid start in de eerste helft van 2021. Daarbij worden ook de Grondkamers geëvalueerd.

LTO Nederland heeft deze zomer een eigen voorstel voor het pachtbeleid gepresenteerd. Hierover was de FPG niet bijster enthousiast, ook omdat zij hier niet bij betrokken was.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Abonnee
Jantje 16 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10889204/verpachters-balen-stevig-van-nog-hogere-heffing]Verpachters balen stevig van nog hogere heffing[/url]
Als de vermogensheffing hoger is dan de pachtopbrengst verkopen ze de grond toch? Zo kunnen ze profiteren van de grondwaardestijging want de meeste (pacht)grond is voor veel lagere prijzen aangeschaft of geëerft dan nu de verpachte waarde is. De pachters willen wel kopen tegen de huidige marktrente.
Abonnee
Leo 16 September 2020
Ja dat is verstandig nu kopen voor 100k tegen lage rente, geen marge wegens corona, straks oplopende rente en dalende grondprijs, sta je er goed voor!
Abonnee
Jantje 16 September 2020
Leo schreef:
Ja dat is verstandig nu kopen voor 100k tegen lage rente, geen marge wegens corona, straks oplopende rente en dalende grondprijs, sta je er goed voor!
Begrijpend lezen is een kunst. Verpachte waarde heb ik het over.
Abonnee
pruikenmaker 16 September 2020
De leden van de FPG bulken toch al van het geld.
Het is echte een luxe probleem voor verwende grondeigenaren
die zelf ooit grond onder de vingers gehad hebben.
Gewoon lekker verkopen is het advies.
Abonnee
jopke 16 September 2020
wat een reacties allemaal. Het is toch de eigenaar zijn goed recht dat zijn eigendommen renderen. Koop dan zelf de grond of gun een ander ook n beetje rendement.
Abonnee
Dirk 16 September 2020
jopke schreef:
wat een reacties allemaal. Het is toch de eigenaar zijn goed recht dat zijn eigendommen renderen. Koop dan zelf de grond of gun een ander ook n beetje rendement.
nou eh......., als het gaat om het gunnen van rendement dan moeten de pachtprijzen ten gunste van de pachter worden gehalveerd wijsneus. Wat pacht betreft zijn weer op weg naar de situatie begin 20e eeuw.
Die fpg heeft dankzij die rechtse kliek in den Haag kennelijk een betere lobby dan het agrarische. Kijk alleen al naar die geliberaliseerde pacht. Voor grondpacht in deze vorm bedanken wij trouwens vriendelijk. Hou 't maar, niet nodig. Oude tijden herleven.
Abonnee
Jantje 16 September 2020
jopke schreef:
wat een reacties allemaal. Het is toch de eigenaar zijn goed recht dat zijn eigendommen renderen. Koop dan zelf de grond of gun een ander ook n beetje rendement.
Daar pleit ik toch voor, ik wil de pachtgrond kopen en dan kan de eigenaar dat geld laten renderen om zijn vermogensrendementheffing te betalen.
Verdeel en Heers 16 September 2020
Glashelder Landjepik

Boerenland voor lobbyisten vastgoed huizenmarkt nu de markt instabiel is door krankzinnige inflatie cadeau Rutte aan landen zonder hun valutawerking.

Plannen voor onderwerping bevolking door de klad van Grapperhaus worden door in de volgende lobbykamer bedacht (Track&Trace) bevolking met appjes: Het is hard "werken" voor de Volkspartij van de Vrijheid en democratie: geen chemokuur kan ons meer redden.

geen woorden voor, het schuim van de aarde kruipt in den haag
Kees 16 September 2020
dit land is ziek
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Grond

'Pacht niet voor natuur waar landbouw bijzaak is'

Nieuws Grond

‘40 procent van pacht niet volgens afspraak’

Nieuws Grond

Landschapbeheer harde eis in pachtcontract bij ASR

Nieuws Grond

Pachtnormen in de lift na goede jaren voor de boer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden