Verpachters gaan meer eisen stellen aan de pachter. Het gaat daarbij om eisen met betrekking tot duurzaamheid of bijvoorbeeld een biologisch certificaat. Dat bleek op de BioBeurs in Zwolle.
Als voorbeeld van een verpachter die actief werkt aan duurzamer grondgebruik werd de stichting IJssellandschap genoemd. “Onze stichting beheert ongeveer 3.500 hectare grond. We werken actief aan verduurzaming. Dat kan door te kiezen voor bepaalde boeren, maar ook door boeren die al bij ons pachten te helpen een slag te maken”, zegt Machtelijn Tempelman, rentmeester bij de stichting.
“Een boer die wil verduurzamen kan bij ons korting op de pachtprijs krijgen. Bijvoorbeeld als hij akkerranden aanlegt”, aldus Tempelman. “Het is echter niet zo dat alle verpachters zulke cadeautjes geven”, stelt Maria van Boxtel van plattelandsadviesbureau Land&Co.
Biologisch verplichten
Van Boxtel signaleert dat verpachters steeds meer nadenken over hoe pacht kan bijdragen aan verduurzaming. “Je ziet dat er nagedacht wordt over vormen waarin de pachter biologisch moet boeren, of dat bepaalde gewassen uitgesloten worden. Dat is legaal, want biologisch is een wettelijk geregeld keurmerk en daar kan naar verwezen worden in pachtcontracten.”
Tijdens de workshop op de Biobeurs werd gesuggereerd dat er een speciaal biologisch pachtcontract zou moeten komen. De meningen daarover verschillen. “Schiet je jezelf dan niet in de voet, omdat biologische boeren soms meer kunnen betalen dan hun gangbare collega’s?”
Nieuw pachtbeleid
Landgoed Vilsteren hanteert een pachtvorm die volgens Van Boxtel wel eens als voorbeeld voor de nieuwe pachtvorm in het pachtbeleid van minister Schouten kan dienen. Op dit landgoed wordenpachtcontracten gehanteerd voor de middellange termijn, ongeveer 15 jaar. Het is gebaseerd op een puntensysteem, waarbij waarden aan duurzaamheid worden toegekend.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10885561/verpachters-gaan-meer-eisen-stellen]Verpachters gaan meer eisen stellen[/url]