De Engelse akkerbouwer Peter Layzell heeft een bijzonder nalatenschap voor de agrarische sector. Zijn 335 hectare grote bedrijf is ondergebracht in een stichting. De gronden worden in kleine hoeveelheden verpacht om jonge ondernemers een kans te geven ervaring op te doen. Daarvoor genieten ze van verschillende voordelen.
De Layzell Bures Charity is bijna 10 jaar actief, en het nalatenschap van akkerbouwer Peter Layzell. Alleen jonge aspirant-boeren zijn welkom om een stuk grond van de liefdadigheidsinstelling te pachten, zo schrijft het Britse Farmers Weekly. De pachtprijs bedraagt zo'n €146 per hectare, wat circa 33% is van de gemiddelde prijs in het oosten van Engeland. Er zijn 7 pachtbedrijven, verdeeld over 6 akkerbouwlocaties en 1 voor veehouderij. Het grootste perceel bedraagt 33 hectare, de kleinste slechts een enkele hectare.
5 jaar pacht
Jonge boeren worden geselecteerd op basis van hun bedrijfsplan en hun ondernemersgeest. Deze aangeboden Farm Business Tenancy (FBT) geldt voor een periode van 5 jaar. Het hoofddoel van de FBT is om deze jonge ondernemers ervaring te geven in het managen van een bedrijf, het telen van verschillende gewassen en omgaan met de tegenslagen die horen bij het boerenvak.
Farmers Weekly interviewde meerdere jongeren met een FBT, onder meer de 23-jarige Tom Hadley, die in het laatste jaar zit van zijn pachtcontract op 17 hectare akkerbouwgrond met 200 ton graanopslag. Gedurende die 5 jaar verbouwde Hadley afwisselend tarwe, droge erwten, aardappelen en gerst om ervaring op te doen. Dat is naar eigen zeggen de reden waarom hij een FBT aanvroeg. "Je maakt zelf beslissingen. Het draait niet om veel geld verdienen, maar om ervaring opdoen", legt hij uit. "Je leert op deze manier meer dan tijdens een opleiding, of door bij een boer elke dag op de trekker te zitten."
Als pachter van de Layzell Bures Charity geniet je van diverse voordelen. Naast de lage pachtprijs, wordt geld verspreid over het seizoen gevraagd en niet volledig voorafgaand aan het nieuwe teeltseizoen. De startende ondernemers hebben veelal niet de financiële reserves om het volledige bedrag direct op te hoesten. Tevens heb je het voordeel van een eigen productopslag, zodat je ervaring op kan doen met verkopen.
Goed voor cv
Hadley is voornemens om na volgend jaar volledig op eigen benen grond te gaan huren in de reguliere markt. Collega Ben Martin pakte het anders aan. In 2010 startte hij als eerste pachter, op 32 hectare akkerbouwgrond. Inmiddels is de 36-jarige Martin manager op een akkerbouwbedrijf van 1.300 hectare. Als zoon van een agrarisch medewerker had hij nooit de (financiële) middelen om voor zichzelf te beginnen. De ervaring die hij bij het plannen, inkopen, telen en verkopen opdeed, bracht hem tot waar hij nu zit. Een FBT staat namelijk ook nog eens goed op je cv, zo beaamt Martin.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.