Shutterstock

Nieuws Grondmarkt

Pachters wimpelen kritiek verpachters over prijzen af

3 Juni 2019 - Eric de Lijster - 6 reacties

De landpachters zijn niet verrast over de pachtnormen voor 2019. Zij wimpelen de kritiek van de verpachters, dat de regionormen voor pachtgebieden te laag zijn, af. Dit meldt de Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BLHB) maandag 3 juni in een verklaring.

De BLHB reageert hiermee op de pachtnormen, die per 1 juli van kracht worden. Hieruit komt naar voren dat de pachtprijzen in de gebieden met hoofdzakelijk melkveehouderij stijgen en in de gebieden met akkerbouw dalen. Dit is conform de berekening die Wageningen UR uitvoert aan de hand van de uitgangspunten van het pachtprijzenbesluit uit 2007.

De publicatie heeft vrijdag 31 mei tot grote ergernis geleid bij verpachters, die zijn verenigd in de Federatie Particulier Grondbezit (FPG). Verpachters ergeren zich met name aan de prijsverlaging in 5 pachtgebieden, waarvan de daling van 38% voor het Zuidwestelijk kleigebied het meest in het oog springt. Volgens de FPG komt hierdoor, in combinatie met de jaarlijkse fluctuaties in de pachtprijzen, het pachtsysteem onder druk te staan. "De nieuwe pachtnormen zijn daarmee tekenend voor het faillissement van het huidige pachtstelsel."

Rendement onder druk
De pachters zijn niet onder de indruk van het gemopper van verpachters. De BLHB wijst erop het huidige pachtsysteem tot stand is gekomen door middel van een akkoord tussen LTO Nederland, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), de BLHB en FPG. "De kritiek dat de regionormen te laag zijn en niet mogen dalen is onterecht", laat de BLHB weten. "Ook de verpachters hebben dit systeem gewenst."

Volgens de FPG staat het rendement op het verpacht vermogen verder onder druk door de prijsverlagingen. De verpachters constateren dat de pachtnormen steeds verder van de ontwikkelingen op de grondmarkt af komen te staan. Dit kan voor de verpachters met name fiscaal vervelend uitpakken, gezien de fiscale normen zijn gebaseerd op de grondprijs.

Toenemende frustratie
Met name verpachters die langdurige pachtvormen hebben afgesloten, worden volgens de FPG hard getroffen. "Dit leidt tot frustratie. Daarnaast maken alle voorwaarden bij reguliere pacht (zoals het continuatierecht, voorkeursrecht, pachtprijstoets en recht op indeplaatsstelling) dat deze vorm als uiterst onaantrekkelijk voor verpachters wordt beschouwd", verklaart FPG.

De pachters laten doorschemeren deze kritiek overdreven te vinden. "In tegenstelling tot andere beleggingen (waaronder sparen), wordt door de pachtprijs meer direct rendement over hun investering behaald. Daarbij komt dat de vermogenswaarde van agrarische grond de afgelopen 30 jaar met meer dan 300% is gestegen en agrarische grond een erg waardevast karakter heeft", nuanceert de BLHB. "Gemiddeld over Nederland zijn de pachtprijzen anno 2019, ten opzichte van 2007, sterk gestegen. De stijging was sterker dan het inflatiecijfer over deze jaren."

Berekeningen niet transparant
De pachters verklaren niet helemaal tevreden te zijn over de uitwerking van het huidige pachtprijzensysteem. Zij plaatsen kanttekeningen bij de representativiteit van de bedrijven die de gegevens leveren voor de berekeningen. Daarnaast vindt de BLHB in de systematiek het berekende inkomen van de ondernemer en de reservering te laag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
erik 3 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10882712/pachters-wimpelen-kritiek-verpachters-over-prijzen-af]Pachters wimpelen kritiek verpachters over prijzen af[/url]
dit is toch het pachtsysteem wat zij er zelf doorgedrukt hebben? Wat een losers, als ze niet tegen dit effect kunnen
Piet s 3 Juni 2019
Dit systeem gaat geheel ontploffen
In t zuidwesten zijn diverse grondtrandacties geweest van 100.000 en meer per ha
Ik gun pachters een lage pachtprijs, maar dit gaat niet langer met de vrije waarde van de grond
Dirk 4 Juni 2019
Die verpachters doen hun uiterste best om de pachter zo goed mogelijk uit te melken.
Waarom verkopen ze hun grond dan niet en gaan ze met hun geld een hoger rendement realiseren (ha ha).
Bovendien geeft de waardestijging van hun bezit een giga rendement.
En dan het rendement van de pachter? … nou die zou de grond eigenlijk voor niks moeten kunnen gebruiken om wat te verdienen.
Volkomen terecht, dat de regionormen hier en daar behoorlijk zijn verlaagd.
grondworm 4 Juni 2019
Verpachte grond wordt belast in box 3 met deze pacht in het zuid westen is de vermogens rendementsheffing meer dan opbrengst aan pacht dat gaat zeer doen.
Voor een pachter is de pacht nog minder dan een betalingsrecht dus de grond is gratis wel een beetje overdreven laag vind ik.
Dirk 4 Juni 2019
Die verpachters doen hun uiterste best om de pachter zo goed mogelijk uit te melken.
Waarom verkopen ze hun grond dan niet en gaan ze met hun geld een hoger rendement realiseren (ha ha).
Bovendien geeft de waardestijging van hun bezit een giga rendement.
En dan het rendement van de pachter? … nou die zou de grond eigenlijk voor niks moeten kunnen gebruiken om wat te verdienen.
Volkomen terecht, dat de regionormen hier en daar behoorlijk zijn verlaagd.
Piet s 4 Juni 2019
Als de pachters er zo over denken als dirk en dit ook uitdragen, dan is de kloof tussen de belangen van de verpachter en pachter groter dan ooit
Ik snap en gun ieder zo laag mogelijke kostprijs, maar op deze manier gaat de pachtwet eraan.
Ik geef het nog maximaal 10 jaar
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Grond

'Pacht niet voor natuur waar landbouw bijzaak is'

Nieuws Grond

‘40 procent van pacht niet volgens afspraak’

Nieuws Grond

Landschapbeheer harde eis in pachtcontract bij ASR

Nieuws Grond

Pachtnormen in de lift na goede jaren voor de boer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden